Директорът на НАСА Джим Брандънстайн е взел решение да назначи за свой заместник и за ръководител на пилотираните полети Кати Лидърс, един от най-важните постове в американското космическо ведомство, отбелязват световните агенции.

"От началото на 2014 година Кати Лидърс координирашe усилията на НАСА по доставянето на астронавти с космически кораби, конструирани от частния сектор. Те завършиха успешно с полета "Демо-2", осъществен на 30 май от Центъра за космически полети "Кенеди" в щата Флорида", заяви Брайдънстайн.

Предишният заместник-директор на НАСА, отговарящ за пилотираните програми Дъглас Ловеро напусна своя пост само една седмица преди предвидения за 27 май старт на пилотирания кораб "Дракон" до Международната космическа станция /МКС/. Според публикации в американската преса Ловеро напуснал поста "с натъжено сърце" заради грешки, които бил допуснал в своята работа. Той заемаше тази длъжност само 7 месеца.

Кати Лидърс е първата жена, която поема пилотираните полети на НАСА. Тя постъпва в космическото ведомство през 1992 година. В продължение на шест години тя отговаряше за полетите, предлагани от частния сектор. Тя следеше всички тестове на капсулите, разработени от "Спейс екс" и "Боинг", за да бъдат максимално сигурни за бъдещите астронавти.

"Кати Лидърс носи със себе си изключителен опит, който ще ни бъде много полезен при осъществяването на нашата лунна програма "Артемис", с която целим да изпратим първата жена на Луната и следващия мъж след нея до 2024 година", заяви в заключение Джим Брайдънстайн.