НАСА разделя дирекцията си за пилотирани полети на две - една за големи бъдещи мисии до Луната и Марс, и друга - за Международната космическа станция и проекти, по-близо до Земята, предаде Ройтерс.

Реорганизацията, обявена от директора на НАСА Бил Нелсън, отразява развиващите се отношения между частни компании като SpaceX, които все повече навлизат в ракетния сектор, и федералното управление, което има монопол върху космическите полети.

Бил Нелсън каза, че реорганизацията е предизвикана и от увеличаващите се полети и инвестиции на ниска околоземна орбита, докато НАСА набляга на проекти за далечния космос.

"Това е нещо повече от реорганизация - заяви Нелсън на брифинг. - Това създава условия за следващите 20 години и очертава бъдещето на НАСА в разрастващата се космическа икономика."

Реорганизацията разделя дирекцията за полети с хора (Human Exploration and Operations Mission Directorate), ръководена от Кати Лидърс, на две отделни звена. Лидърс ще запази поста си като ръководител на новата дирекция за разработване на изследователски мисии и системи (Exploration Systems Development Mission Directorate), която ще работи по най-амбициозните дългосрочни програми на НАСА, като плановете за изпращане на астронавти на Луната по програмата "Артемида" и евентуално на Марс.

Джеймс Фри, който е работил по програмите за космическа станция на НАСА и търговските полети, ще оглави новата дирекция за космически операции и мисии (Space Operations Mission Directorate). Тя ще контролира предимно по-рутинното изстрелване на космически апарати и мисии до космическата станция и полетите на частни компании на ниска орбита, както и ще поддържа дейността на Луната, след като започне.