Тя има четири крайника, изразителни очи и обича да се разхожда сред зеленина в Ню Йорк. Но може ли азиатският слон Хепи да се счита за личност? Този въпрос беше поставен пред висшия съд в Ню Йорк по дело, което разглежда казуса дали основно човешко право може да бъде прехвърлено и върху животно, съобщи Асошиейтед прес.

Защитниците на правата на животните от "Нонхюман Райтс Проджект"( Nonhuman Rights Project) казват "да". Хепи е автономен, когнитивно сложно устроен слон, достоен за правото, запазено в закона за "човек".

От зоологическата градина в Бронкс, където живее Хепи, казват "не". Адвокатът им твърди, че Хепи не е нито незаконно затворена, нито човек, а добре обгрижвана слоница, "уважавана като великолепното създание, което е".

Хепи живее в зоопарка в Бронкс от 45 години.

Щатският Апелативен съд изслуша аргументите, според които тя трябва да бъде освободена по процедурата habeas corpus, чрез която хората оспорват незаконното задържане.

От "Нонхюман Райтс Проджект"( Nonhuman Rights Project) настояват животното да бъде преместено от "затвор от един акър"(малко повече от 4 декара) в зоологическата градина, в по-просторно убежище.

"Тя има интерес да упражни избора си и да реши с кого иска да бъде, къде да отиде, какво да прави и какво да яде. Зоологическата градина й забранява сама да прави някои от тези избори", каза адвокатът на организацията Моника Милър пред Асошиейтед прес.

През 2005 г. Хепи стана първият слон, преминал тест, който показва наличието на самосъзнание. Животното многократно докосва бял знак "Х" на челото си, докато се наблюдава в голямо огледало.

Зоологическата градина и нейните поддръжници предупреждават, че победата на "Нонхюман Райтс Проджект" може да отвори вратата за възникване на повече правни действия от името на животни, включително домашни любимци.

"Ако ще има пълно пренаписване и предоставяне на права на животните, които никога преди те не са имали, не трябва ли това да бъде направено от законодателната власт?", попита съдиите Кенет Манинг, адвокат на дружеството за опазване на дивата природа на зоопарка.

Хепи е родена в дивата природа в Азия. Заловена е, когато е на една година и отведена в САЩ. Носи името на един от героите от "Снежанка и седемте джуджета".

Хепи пристига в зоологическата градина в Бронкс през 1977 г. със своя събрат по съдба - слонът Гръмпи, който е фатално ранен при сблъсък през 2002 г. с други два слона.

Сега Хепи живее в заграждение, в съседство с другия слон в зоопарка - Пати. Адвокатът на зоологическата градина твърди в съдебните документи, че Хепи може да плува, да се храни и да се занимава с всичко естествено за поведението на слоновете.

"Очевидната експлоатация на слона Хепи от "Нонхюман Райтс Проджект" не показва загриженост за отделното животно и разкрива факта, че те са готови да пожертват здравето и психологическото благополучие на Хепи, за да създадат прецедент", казват от зоологическата градина в специално изявление.

Адвокатите на организацията отвръщат, че колкото и добре да се отнасят с Хепи в зоопарка, нейното право на "телесна свобода" е нарушено. Те твърдят, че ако съдът признае правото на Хепи на тази свобода, съгласно habeas corpus, тя ще бъде "личност". И тогава трябва да бъде освободена.

Милър каза, че има доказателства, които показват, че слоновете са изключително когнитивно сложни, с напреднали аналитични способности.

През октомври миналата година друга организация за защита на животните поиска от федерален съд да признае известните като "кокаинови хипопотами" на колумбийския наркобарон Пабло Ескобар за "заинтересовани лица" със законни права в САЩ. Решението няма реални последици за самите хипопотами, тъй като те са в Колумбия.

Противниците на "Нонхюман Райтс Проджект" се надяват те да губят все по-често в съда.

От неправителствената организация "Ню Йорк Фарм Бюро" ( New York Farm Bureau) и други селскостопански групи заявиха, че "новата теория на личността" на "Нонхюман Райтс Проджект" поставя казус и за прасетата, кравите и пилетата.

Държавни и национални асоциации, представляващи ветеринарни лекари, излязоха с позиция, в която се казва, че съдебният процес насърчава признаването на правата на личността на животните над хуманното отношение към тях.

Поддръжниците на иска включват обществени личности като професора от Харвардския юридически факултет Лорънс Триб. Мнозина от тях виждат в този случай шанс обществото да направи крачка напред в етичното отношение към животните.

Решението на съда се очаква през следващите месеци.