Международна група астрономи за пръв път откри необичайна свръхнова, възникнала при експлозията на звезда, която била лишена от външната си обвивка още преди катастрофата, съобщи Лента като цитира сп. "Сайънс". Причината за този феномен вероятно е свързана с намираща наблизо неутронна звезда, която погълнала материя от своя компаньон.

По думите на учените, откритието може да допринесе да се опознаят механизми, свързани с формиране на системи от две неутронни звезди.

Свръхновата iPTF 14gqr, която се намира на разстояние 930 милиона светлинни години от Земята, била открита през октомври 2014 г. с помощта на автоматичната широкоъгълна система Palomar Transient Factory на обсерваторията "Паломар" в Калифорния, предава БТА. Отличавала се от другите свръхнови по това, че светлината от експлозията изчезнала след 7-дневни наблюдения, докато обикновено подобни обекти остават ярки в разстояние на 17-20 дни. Произвежда се голямо количество енергия, когато външните слоеве се отблъскват от ядрото при колабирането и се изхвърлят в междузвездното пространство.

В случая с iPTF 14gqr се отделила съвсем малко енергия. Макар звездата да била около 10 пъти по-масивна от Слънцето, изхвърлената при експлозията й маса се равнявала на една пета от тази на Слънцето. Обяснението е, че още преди експлозията звездата е загубила значителна част от веществото си. Това може да се случи, ако наблизо има компактен обект, например неутронна звезда или черна дупка, която притегля към себе си материя в процеса на акреция.