"Союз М-20", на борда на който пътуваха японският милиардер Юсаку Маедзава, продуцентът Йозо Хирано и руският космонавт Александър Мисуркин, благополучно се завърна днес на Земята. Тримата  прекараха 12 дни на Международната космическа станция (МКС), предадоха световните агенции.

Те се чувстват добре, полетът им е преминал без извънредни ситуации. Те се приземиха в казахстанските степи. Преди това те напуснаха МКС, приключвайки първото посещение от космически туристи на орбиталната станция от повече от десетилетие.

Маедзава, Хирано и Мисуркин излетяха на 8 декември с космическия кораб "Союз М-20" от космодрума "Байконур". Пътуването беше подготовка за планиран от Маедзава полет до Луната през 2023 г.

46-годишният моден магнат и колекционер на ценни предмети Маедзава е първият японски космически турист. Той излетя за Космоса след едномесечно обучение край Москва. Полетът и престоят му на Международна космическа станция бяха специално документиран и в социалните мрежи. Интересът към преживяванията му в необятното синьо е огромен. Няма информация колко точно струва пътешествието на Юсаку Маезава, но запознати предполагат, че сумата е не по-малко от 50 милиона долара.