Жител на американското градче Мандевил е заснел на видео, използвайки оптика с голямо увеличение, най-високата сграда в Ню Орлийнс, известна като One Shell Square. Сградата се намира доста далеч от мястото, откъдето е снимана - на отсрещния бряг на езерото Пончатрейн. Авторът на видеото твърди, че броят етажи, видни на кадрите, са доказателство, че Земята е плоска. Според изчисленията му разстоянието между него и сградата в Ню Орлийнс е 45 километра и той не би трябвало да вижда друго, освен най-високите 2-3 етажа.

В същото време, видно от половинчасовото клипче, се виждат няколко етажа по-надолу. Може ли това да бъде "доказателство", че Земята е плоска? Не, разбира се!

Земята е кълбо (приблизително, всъщност, тя не е точно кълбо, а т. нар. "геоид" - леко изпъкнала откъм Екватора) и това няма нужда от повече доказателства от наличието на GPS или сателитните чинии по балконите и покривите. 

Какво е обяснението на "феномена" от видеото? Всъщност, феномен няма. Явлението се нарича положителна "рефракция". То съвсем леко изкривява в посока към земната повърхност лъчите на светлината, отдалечавайки хоризонта. Казано другояче, ние виждаме малко зад реалния оптичен хоризонт, поради рефракцията. Точно тя е и една от основните причини Пролетното равноденствие да не е на 22 март (и есенното - на 22 септември), а няколко дни по-рано (есенното - по-късно). Този оптически и физически  ефект ни помага да видим слънцето малко по-рано, отколкото би било без да има рефракция. Реално то е още зад физическия хоризонт, но ние вече виждаме горната част от диска му.

От друга страна, т. нар. "плоскоземци" вярват, че съществува дълбока и всеобхватна конспирация, прикриваща, че Земята е плоска. Тяхната вяра е именно вяра и не подлежи на промяна с каквито и да е разумни доводи.