Кремъчните водорасли (диатоми) са малки плаващи организми, които отговарят за производството на около една пета от кислорода на земята. По-киселинните океани биха били пагубни за тях, пише ScienceAlert.

Те ще бъдат лишени от градивните блокове от силициев диоксид, от които се нуждаят, за да изградят защитните си черупки.

Това може да намали техния брой с до 26 процента до края на следващия век, установиха изследователи.

"Диатомеите са една от най-важните групи планктон в океана", обяснява морският биолог Ян Таучер от Центъра за океански изследвания GEOMAR Helmholtz в Кил (GEOMAR).

"Техният спад може да доведе до значителна промяна в морската хранителна мрежа или дори до промяна на океана като поглъщател на въглерод."

Тези едноклетъчни водорасли съставляват 40 процента от фотосинтетичната биомаса на океана, което ги прави един от основните компоненти на биологичната помпа, която извежда CO2 от нашата атмосфера

Човешката дейност се е отразила на глобалния океан, който е започнал да повишава киселинността си.

Констатациите на учените показват земните системи са взаимосвързани и могат да се променят. Информацията разкрива, че има още много неща, които трябва да научим за това как нашата планета и нейните форми на живот са преплетени.

"Това проучване още веднъж подчертава сложността на земната екосистема и свързаната с нея трудност при прогнозиране на последиците от климатичните промени, причинени от човека в нейната цялост", казва морският биолог на GEOMAR Улф Рибесел.

"Изненади от този вид ни напомнят отново и отново за неизчислимите рискове, на които се излагаме, ако не противодействаме на изменението на климата бързо и решително."