На 85 годишна възраст почина първият човек, излязъл в открития космос - съветският космонавт Алексей Леонов. Той извършва своето историческо постижение на 18 март 1965 г. Леонов освен това участва и в първия международен съвместен полет между СССР и САЩ - "Союз - Аполо" през 1975 г.

Алексей Леонов е част от първата група космонавти и като такъв се познава лично и е добър приятел с първия човек в космоса - Юрий Гагарин. През 1967 година пък е подготвян за полет към Луната, който обаче пропада поради неуспехи със свръх-тежката ракета Н-1.

Руският космонавт има патентовани 4 изобретения и повече от 10 научни труда. Леонов е и добър художник, чиито картини често са на космическа тематика и са излагани в големи галерии.

Вижте част от картините, нарисувани от Алексей Леонов >> >> >>

Историята на първото излизане на човек в космоса е доста любопитна и героична.

Леонов прекарва в откритото пространство 12 минути и 9 секунди, но през това време се случва инцидент. Скафандърът започва да се надува безконтролно и пречи безпрепятственото завръщане на космонавта в космическия кораб. Леонов успява да влезе в шлюза едва след изпускане на излишното налягане.

Излизането на Алексей Леонов в открития космос

Снимка: Wikimedia

Преди приземяването отказва автоматичната система за ориентация. Другият космонавт на кораба, П. Беляев, ръчно ориентира капсулата и включва спирачния двигател. Като резултат "Восход" се приземява в пермската тайга, на стотици километри от най-близкия град. Космонавтите преживяват 2 нощи в сами в дивата гора и при екстремен студ.

Едва на третия ден до тях си пробиват път спасители на ски, които изсичат площадка за приземяване на вертолет.

Алексей Леонов и Доналд Слейтън в модула на „Союз-Аполо“

Снимка: Wikimedia

Мисията "Союз 19", която се скачва с американския космически кораб "Аполо" през 1975 година протича далеч по-безаварийно. Като мисията се превръща в успех по време на Студената война и за СССР и за САЩ. Значението ѝ обаче е предимно дипломатическо.

В България Алексей Леонов е почетен гражданин на Велико Търново, Видин, Свищов.