Руските членове на екипажа на Международната космическа станция (МКС) поздравиха за рождения ден астронавта на НАСА Франк Рубио, като му подариха домашна торта, предаде от борда на МКС специалният кореспондент на ТАСС, космонавтът Дмитрий Петелин.

Рубио навърши 47 години на 11 декември. Петелин заедно с колегите си Сергей Прокопиев и Анна Кикина, приложили "международен" набор от продукти за вкусното лакомство. "Използвахме три блата, пълнеж от извара и кондензирано мляко и топинг от сушени плодове с ядки и ягоди, всичко това залято с ванилов крем", обясни космонавтът.

За да отпразнуват рождения ден на Рубио, всички членове на екипажа на МКС се събраха. Прокопиев, Петелин и Кикина му подариха торта, на която той "духна" импровизирана свещичка на песента "Честит рожден ден".

В момента на борда на МКС работят космонавтите на Роскосмос Сергей Прокопиев, Дмитрий Петелин и Анна Кикина, астронавтите на НАСА Джош Касада, Франк Рубио и Никол Ман и представителят на Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) Коичи Ваката, припомня БТА.

На 17 ноември 2021 г. ТАСС и Роскосмос подписаха меморандум за сътрудничество, според който офис на агенцията беше открит на борда на МКС. Космонавтът Александър Мисуркин стана първият специален кореспондент на ТАСС. Полетът му продължи 12 дни. Космонавтът Олег Артемиев стана вторият специален кореспондент на агенцията. Сега Дмитрий Петелин работи в офиса на ТАСС на МКС.