Пробивното устройство на марсианската спускателна платформа "ИнСайт", която временно излезе от строя през октомври, успешно се върна на първоначалната си позиция след аварията и ще продължи изследването на недрата на Червената планета след Нова година, съобщава ТАСС.

Решението за възобновяването на работата на "марсианската къртица", както е наречена бормашината, ще бъде взето след 6 януари, съобщи сайтът на Германския авиационнокосмвически център, цитиран от агенцията, предава БТА.

По думите на научния ръководител на проекта Тилман Спон, учените възнамеряват да вкарат "марианската къртица" по-дълоко в реголита на Червената планета, който е нейната почва.

Ще бъде проверено дали установката ще може да продължи самостоятелно своето движение след това.

Екипът ще проведе в най-скоро време първите измервания с помощта на температурните датчици и радиометрите на "къртицата". Те ще помогнат на планетолозите да измерят точната температура на пясъчни слой, който препятства придвижването на пробивната установка.

Измерването на марсианската почва е от съществено значение за продължаване на работата на "къртицата", тъй като тя отново може да заседне или да аварира.