Ежегодният метеорен поток Персеиди достига своя пик този уикенд, като се очаква ярък дъжд от светлинни следи по нощното небе, съобщава АП, цитирана от БТА.

Тазгодишният дъжд вече е активен, но ще достигне своя пик от събота вечер до неделя сутрин. 

Персеидите могат да се появят навсякъде в небето. Затова просто "легнете по гръб, гледайте далеч от Луната и обхващайте с поглед колкото се може повече от небето", съветва Бил Кук, учен в областта на метеорите в НАСА.

Тази година, когато на небето е видима само малка част от Луната, условията ще бъдат идеални за наблюдение на много метеори, обясняват астрономите.

"Ако имате хубаво ясно време и добро тъмно небе, излезте навън малко преди зазоряване и ще виждате по един Персеид на минута или дори повече", казва Бил Кук. "Това ще е доста добро шоу", допълва той.

Персеидите - един от най-големите метеорни дъждове, които можем да наблюдаваме, се появяват всяка година в края на лятото. Метеорните дъждове се случват, когато Земята се движи през полета от отломки, които се носят в космоса. Персеидите идват от кометата Суифт-Тътъл - голяма топка от лед и скали, която изхвърля прашни отломки, докато обикаля около Слънцето. Когато Земята минава покрай нея, тези парчета попадат в атмосферата и изгарят, създавайки красиви светлинните ивици. Името на Персеидите идва от съзвездието Персей, тъй като метеорните траектории започват от тази точка на небето.

Тази година всеки в Северното полукълбо ще има добра видимост, стига небето да е безоблачно и чисто от светлинно замърсяване. Не е необходимо никакво оборудване, за да ги видите, но ще трябва да дадете на очите си около половин час, за да се приспособят към тъмнината. Избягвайте да гледате мобилния си телефон, тъй като това може да развали нощното ви зрение.