Триизмерен биопринтер за отпечатване на човешки тъкани с цел лечение на травми, получени по време на дълги мисии, ще бъде тестван на Международната космическа станция (МКС), предаде ТАСС. Той беше доставен с товарния кораб "Дракон", който беше изведен в орбита вчера и успешно се скачи с МКС.

Заместник-ръководителят на американската програма за научни изследвания на МКС Боб Демпси обясни, че 3D биопринтерът представлява компактно устройство, което може да се управлява само с една ръка.

"Надяваме се, че в бъдеще, използвайки тъкани на астронавт, това устройство ще отпечата нещо като пластир. По този начин, ако астронавт получи нараняване в космоса, то отпечатаният пластир ще може да бъде приложен върху раната за по-бързото й излекуване", обясни Демпси. Според него това ще бъде много удобно, особено при полети до Марс, където наблизо няма да има болница.

Демпси смята, че е възможно устройството да намери приложение и на Земята. Биопринтерът "може да се използва на отдалечени места, където няма подходящо оборудване или персонал", е мнението на експерта.

Друг важен експеримент, който ще бъде направен на борда на МКС, е на препарат на основата на моноклонални антитела за лечение на онкологични заболявания. Той също е доставен от кораба "Дракон". Целта е да се провери дали има начин да се намалят разходите за използване на моноклонални антитела при лечение на рак.

"Трудността с тях се крие във факта, че по същество те са кристални образувания и трябва да бъдат инжектирани в тялото заедно с интравенозен разтвор", обясни Демпси. "Предизвикателството, базирано на предишни изследвания, е да успеем директно да инжектираме тези антитела, което значително ще намали цената им и времето за лечение на рак", обясни още той.

С кораба "Дракон" пристигна разсад на различни растения за изучаване на възможностите за отглеждането им в условията на микрогарвитация. Астронавтите ще тестват и специално разработен за условията в космоса прах за пране.

МКС ще се превърне и в симулатор за подготовка на полет до Марс, като по време на експериментите се предвиждат тестове за забавяне на комуникацията и за връщане на екипажа на Земята без спасители, съобщи пред ТАСС Олег Котов от руската Академия на науките.