Отдавна учените спорят дали има извънземни цивилизации. Теоретично е много вероятно в галактиката ни да има по-стара от човешката такава, но засега липсват доказателства. Астрономите от НАСА и СЕТИ обаче търсят видими признаци за съществуването на по-развити от нас извънземни.

Докато голяма част от изследванията на института СЕТИ включват сканиране на радиосигнали като индикатор за разумен извънземен живот, проектът също търси по-големи обекти - и по-специално извънземни мегаструктури.

"Това е по същество всяка изкуствена структура, изградена от интелигентна цивилизация, може би за целите на събирането на енергия", казва Ан Мари Коди, учен изследовател в НАСА пред VICE.

Методът, който Коди и нейните колеги използват, за да се опитат да намерят тези мегаструктури, всъщност е лесен - и това е един, който учените широко използват за откриване на екзопланети и други небесни тела от десетилетия.

"Разглеждаме хиляди — дори милиони — звезди, правим изображение след изображение, след което превеждаме тези изображения в последователност от яркостта на всяка звезда с течение на времето", обясни Коди. Всеки път, когато обект като планета премине покрай тази звезда, той затъмнява и създава светлинен подпис.

"Ако имате изкуствена мегаструктура, потенциално бихте могли да предизвикате различен подпис, който би бил уникален", добави тя.

Очакванията на учените са, че една по-стара и развита от нашата извънземна цивилизация ще е "обвила" своята звезда със сателити или други масивни структури, които да черпят енергията й.

Досега няма открити извънземни мегаструктури, но учените не са се отказали да търсят признаци на разумен живот във Вселената.