Изследователи от Технологичния институт в Бордо създадоха математически модел за изчисляване на броя на хората, които ще бъдат достатъчни за колонизиране на Марс, съобщи My Drives, цитирана от technews.bg.

Моделът се основава на съотношението между времето, необходимо за постигане на определени показатели, които осигуряват дългосрочна преживяемост (производство на кислород, производство на храна, водоснабдяване и др.), и продължителността на живота на първите заселници.

Вижте как изглежда района, който е подходящ за колонизиране на Марс >> >> >>

Предложеният математически модел отчита също така една важна закономерност: ако дадено действие може да бъде извършено само от няколко души, това намалява времето за постигане на конкретна цел.

И така, оказва се, че за успешната колонизация на Марс не са необходими голям брой хора - 110 души ще бъдат достатъчни, твърдят изследователите от Бордо.

Според учените, именно такава група от хора е способна да развива успешно селско стопанство и промишленост, както и да разработи начини за събиране, съхранение и разпределение на ресурсите.