Колонизирането на нашата галактика Млечен път е непостижима задача за нас, но за една хипотетична напреднала извънземна цивилизация това може да бъде изненадващо лесно. Такъв извод се появява в ново изследване, публикувано в списание Research Notes на Американското астрономическо общество.

Въз основа на разумни технологични ограничения, изследователи предполагат, че на амбициозна извънземна раса ще са нужни около един милиард години, за да завладее и колонизира цялата вътрешна част на галактиката. Това може да изглежда доста дълъг период от време за нас, но е относително малко в сравнение с възрастта на Вселената.

В сферата на научната фантастика, една супер напреднала извънземна цивилизация може да завладее Земята и цялата галактика с лекота. Но учените, работили над изследването, са искали техният модел на галактическо завоевание да бъде донякъде основан на реалността. Ето защо те са наложили технологични ограничения, които показват по-правдоподобен сценарий.

Изследването е придружено от анимация, която демонстрира нагледно модела на учените. Тя показва как извънземните преминават сред звездите, докато те бързо се въртят около центъра на галактиката, претендирайки за все по-големи части от Млечния път.