Необичайно откритие направиха учени от Оксфордския университет - те могат да превърнат въглеродния диоксид в гориво за самолети. Така се надяват да спомогнат за по-широкото използване на чиста енергия по целия свят.

Новата технология може значително да намали ефекта на авиоиндустрията върху околната среда. Има обаче един проблем, според изследването, публикувано тази седмица в сп. Nature Communications - досега е произведено много малко количество гориво и то в лабораторни условия.

Въпреки това съавторът на изследването и химикът от Оксфорд Тианкун Сяо е оптимист и предполага, че завод за реактивни горива, разположен в непосредствена близост до електроцентрала, може да използва нейните въглеродни емисии, вместо да ги оставя да се отлагат във въздуха. Ученият се уповава на това, че човечеството трябва да действа бързо, за да предпази планетата от екокатастрофа и че, макар и в малки количества, технологията до момента показва добри резултати.

"Изменението на климата се ускорява и имаме огромни емисии на въглероден диоксид в атмосферата", посочва Сяо.

"Инфраструктурата на въглеводородните горива вече е налице. Този процес би могъл да помогне за облекчаване на изменението на климата и използване на съществуващата въглеродна инфраструктура за устойчиво развитие", споделя още той.

Има обаче опасения, че макар новата технология да минимализира въглеродния отпечатък от фабриките, това няма да ги спре да изгарят изкопаеми горива и проблемът със замърсяването ще продължи още дълго.