Международен екип учени е открил присъствието на фосфин, газ който съществува на Земята, в облачните пластове на Венера се съобщава в публикация на сп. "Нейчър астрономи", цитирана от световните агенции, цитирани от БТА.

Специалистите се питат какъв е произходът на газа - от неизвестен засега процес или от някаква форма на живот. Фосфинът е бил открит с помощта на два радиотелескопа в атмосферата на Венера. Той може да е бил породен от неизяснени засега процеси на фотохимия или геохимия. Или по аналогия със Земята вследствие на биологично производство заради присъствието на живот, се казва в проучването. Той се образува при земни условия от някои видове бактерии. Газът присъства в планетите-газови гиганти на Слънчевата система, но при тях той не е от биологично естество.

Фосфинът, едно изключително отровно вещество, добре се вписва в адската атмосфера на втората най-близка до Слънцето планета. Тя е съставена от токсична смес на въглероден диоксид и сярна киселина. Температурата на повърхността на Вечерницата е 470 градуса по Целзий, а атмосферното налягане е 90 пъти по-голямо от земното.

Но именно в тази гъста пелена от силно киселинни облаци, обгръщащи планетата до 60 километра височина, екипът на проф. Джейн Грийвс от университета в Кардиф предполага, че присъстват молекули на фосфин.

Ако неговият източник е биологична форма на живот, той трябва да е с малки размери, за да може да се издигне и да се рее на няколко десетки километра в облаците, където температурата е поносима - около 30 градуса. Джейн Грийвс изтъква, че присъствието на фосфина не е сигурно доказателство за съществуването на извънземен живот. Възможно е той да е плод на аномална и неизяснена химия. Наблюденията ще продължат за да бъде окончателно потвърден феноменът.