Учени от Института по динамика на водата в крайбрежните зони към изследователския център "Хелмхолц", Германия, създадоха автономен робот, който изглежда и плува като пингвин, пише в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Роботизираното устройство, наречено Quadroin, е отпечатано на 3D принтер.

Апаратът е предназначен да изследва морските водовъртежи, които е трудно да бъдат проучени с други технологии. Тези завихряния влияят върху климата на Земята и осигуряват възпроизводството на около 50 процента от фитопланктона. Той от своя страна произвежда около 70 процента от атмосферния кислород.

Въпреки голямото си значение за природата и хората, тези вихри все още не са добре изучени, тъй като имат малък размер (не повече от 10 метра в диаметър) и кратък живот (около 12 часа).

Учените са се консултирали с експерти по бионичен дизайн, които са предложили за целите на изследването да бъде конструиран робот по подобие на пингвините.

Специалистите обясняват, че тялото на този вид птици е идеално за работа при бързи подводни течения. В морска среда роботът-пингвин е способен да се гмурка на дълбочина 150 метра и да се движи със скорост около 15 километра в час.