В Млечния път може да има 36 интелигентни извънземни цивилизации, ако изчисленията на група учени от Нотингамския университет са верни. Проучване, публикувано в The Astrophysical Journal, предполага, че стига условията да са подходящи, то животът би еволюирал по сходен начин на всички планети, съобщава Forbes.

Първо учените са отчели факта, че в галактиката ни има между 100 и 400 милиарда звезди, много от които имат свои планети. След това те са взели под внимание възрастта и вида на нашата звезда, както и отдалечеността ни от нея. Калкулирайки вероятността от съществуването на вода, магнитно поле и атмосфера, те са са намалили драстично бройката на потенциалните кандидати за живот. Щом условията са налице и подобни на тези на Земята, то еволюцията би била сходна.

Авторите обясняват, че са необходими между 4.5 и 5 милиарда години за зараждане на интелигентна цивилизация, като са създали понятието астробиологичен лимит на Коперник. Той има два вида - силен и слаб. При първия вариант цивилизациите се образуват между 4.5 и 5 милиарда години след появата на подобна на Земята планета. При слабия вариант това става след 5 милиарда години. Учените обясняват, че това значи че може да има цивилизации, които да са с над 500 милиона години по-стари от останалите и е възможно ние да сме едни от тях.

"Класическият метод за оценка на броя на интелигентните цивилизации се основава на предположения за фактори, свързани с живота, но мненията по такива въпроси се различават значително", споделя Том Уестби, асистент, инженерния факултет на Университета в Нотингам и водещ автор на изследването.

"Проучването ни опростява тези предположения, като използва нови данни, давайки ни солидна оценка на броя на цивилизациите в нашата галактика", смята Уестби.

Оценката, че в Млечния път има поне 36 цивилизации се основава на много положителна перспектива за това как, къде и защо възниква животът.

Според критиците дори и всички условия да са налице, то е възможно зараждането на живота или на цивилизацията да не се прояви. Други пък споделят, че знаем твърде малко за еволюцията. На Земята съединенията на въглерода формират основата на всички известни форми на живот, но това не е задължително да е така навсякъде във Галактиката.

Така докато някои коментират, че докладът е оптимистичен, други го смятат за песимистичен.

Авторите обаче правят пояснение по един от най-важните въпроси - Защо не сме комуникирали с извънземни.

"Средното разстояние до една от тези 36 цивилизации е около 17 000 светлинни години, така че откриването и комуникацията в момента са невъзможни", разкриват авторите на доклада.

Учените споделят, че търсенето на извънземни е важно и за собственото ни бъдеще като цивилизация.

"Търсенето на интелигентни извънземни ни дава улики за това колко дълго ще продължи собствената ни цивилизация", казва Кристофър Конселис, професор по астрофизика в Нотингамския университет, който ръководи изследванията.

"Ако открием, че интелигентният живот е често срещан, тогава това ще разкрие, че нашата цивилизация би могла да съществува много хилядолетия. Алтернативно, ако открием, че в нашата галактика няма активни цивилизации, това е лош знак за нашето дългосрочно съществуване", разкрива Конселис.