Фоторобот, създаден само на базата на ДНК проби. Това вече е възможно благодарение на новите технологични решения, които се използват в Китай.

Новината съобщи New York Times, разказвайки в репортаж за нови алгоритми, които могат да определят генетичните образци - пол, цвят на кожата, цвят на очите и т.н.

И докато някои виждат в това възможност за преследване на всички противници на режима в страната, по-оптимистично настроените смятат, че по този начин ще се повиши чувствително разкриваемостта на различни престъпления, за които до момента това е било невъзможно.

Към момента все пак не става въпрос за пълна фото достоверност, а по-скоро за модел, обхващащ най-грубите черти на човешкото лице и фигура. Благодарение на тях обаче в Китай вече филтрират част от заподозрените за различни престъпления, за които към момента единствената следа е ДНК.

Очаква се следващата стъпка в разгадаването на ДНК пробите да може да показва възрастта на престъпника, а чрез специален софтуер да се създават изображения, съпоставящи информацията от свидетели и генетични проби.