Астрономите отдавна са озадачени от орбитата на обекти отвъд Нептун. Наблюденията показват, че тези транснептунови обекти (TNO) се движат така, сякаш са привлечени от гравитационната сила на значителна невидима маса.

Една вече преобладаваща, но и все още противоречива теория е, че има огромна девета планета. Тя може да обясни странното поведение. Двама планетарни учени предполагат, че това може да е много по-малка планета, подобна на Земята - не по-голяма от три пъти масата на Земята. Това би обяснило трудното й откриване.

"Предсказваме съществуването на планета, подобна на Земята, и няколко транснептунови обекта на особени орбити във външната Слънчева система, които могат да служат като подлежащи на наблюдение сигнатури на смущенията на предполагаемата планета", Патрик София Ликавка от университета Киндай в Япония и Такаши Ито от Националната астрономическа обсерватория на Япония, пише в нова статия, публикувана в The Astronomical Journal.

Тази теоретична планета също може да бъде много по-близо до нас от Планета девет, за която учените предполагат, че може да обикаля някъде между 400 и 800 астрономически единици от Слънцето.

Планетата може да е само на 250 до 500 астрономически единици от Слънцето, според изследователите, което я доближава много по-близо до пояса на Кайпер -  колекция от ледени обекти, дебнещи между орбитата на Нептун и около 50 астрономически единици от Слънцето.

"Установихме, че подобна на Земята планета, разположена на далечна и наклонена орбита, може да обясни три основни свойства на далечния пояс на Кайпер", пишат те. "Видна популация от TNO с орбити извън гравитационното влияние на Нептун, значителна популация от обекти с висок наклон и съществуването на някои екстремни обекти с особени орбити."

Тази планета може да обясни защо някои от тези обекти обикалят около Слънцето под екстремни ъгли, като планетата джудже Седна, която има изключително удължена орбита около Слънцето от 11 408 земни години.

Учените допълват, че имат нужда от още наблюдения, включително и с по-нови телескопи.