Сондата "Хаябуса 2" започна завършващия етап от полета си към астероида Рюгу, на който трябва да кацне и да вземе проби, съобщи ТАСС.

В неделя беше включен основният йонен двигател на японската сонда. Посоката й ще бъде коригирана със спомагателния двигател с химическо гориво.

"Хаябуса 2" трябва да се доближи до Рюгу в периода от 21 юни до 5 юли.

Астероидът Рюгу е с диаметър 900 метра. Той се намира между Земята и Марс. Сондата "Хаябуса-2" беше изстреляна към него през декември 2014 г. След като вземе пробите от Рюгу, "Хаябуса 2" трябва да ги върне на Земята към края на 2020 г.

Учените се надяват да открият на Рюгу следи от вода и органични вещества. Това ще им помогне да разгадаят тайните на разпространението на живота във Вселената.

Интересното е, че на борда на "Хаябуса 2" има снаряд, съдържащ 4.5 килограма пластичен експлозив. Той трябва да се взриви на повърхността на астероида, като създаде кратер, който да бъде основен обект на изследванията на японците. Дълбочината на кратера ще позволи уникални по рода си изследвания на космическия обект и неговия състав.

"Хаябуса 2" е модифицирана версия на предишния апарат с това име, който успя за първи път да достави на Земята материали от друг космически обект, освен Луната - астероида Итокава.

Към него "Хаябуса 1" се отправи през май 2003 г. За 7 години полет към Итокава и обратно, сондата извърши най-дългото пътешествие в историята на човечеството - 6 милиарда километра.

Връщането на пробите на земята обаче бе само частично успешно, защото капсулата, в която са били събраните от Итокава проби, се е деформирала и е претърпяла щети при навлизането си в атмосферата.