На 30 октомври 1961 г. на остров Нова земя става едно от най-важните събития за цялата Студена война, водена между СССР и САЩ. По заповед на Кремъл над необитаемия остров е взривена "Цар Бомба" - най-мощната водородна бомба (58,6 мегатона), създавана някога в историята. Силата и се равнява приблизително около 4000 атомни бомби като тази, хвърлена над Хирошима (15 килотона). Това изненадва американските разузнавателни служби и предизвиква тревога по целия свят, пише Russia Beyond.

Ето 10 любопитни факта относно най-мощната ядрена бомба в историята:

Вижте ядрените взривове във висока резолюция >> >> >>

1. Става въпрос за водородната бомба със сигнатура AN602 и с невиждани размери, които са ненадминати и досега. Тежи невероятните 27 тона и е дълга 8 метра. По време на създаването ѝ дават кодовото име "Иван".

2. Взривните механизми са разработени от екип физици, ръководени от Игор Курчатов. В създаването им участват Андрей Сахаров, Виктор Адамски, Юрий Бабаев, Юрий Смирнов и Юрий Трутнев.

3. Датата на "представянето пред обществото" на бомбата е избрана така, че да съвпадне с XXII конгрес на Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС).

4. Бомбата е хвърлена от майор Андрей Дурновцев от самолет Ту-95, модифициран специално, за да може да я побере. Монтиран ѝ е парашут, за да се забави спускането (то продължава 3 минути) и така пилотът да може да се отдалечи от смъртоносната зона на детонацията. След успеха на мисията Дурновцев е повишен в подполковник и получава званието "Герой на Съветския съюз".

5. Детонацията на Цар Бомба е най-мощната експлозия, предизвикана от човек в цялата история.

6. Налягането на мястото на експлозията е 211 000 кг на кв. м (20,7 бара), над 10 пъти повече от обикновените атмосфери в автомобилна гума. Мощната светлинна енергия, освободена при взривяването на бомбата, е могла да бъде видяна на разстояние 1000 км при облачно небе. Топлинната енергия е можела да причини изгаряния от трета степен на човек, намиращ се на 100 км от мястото на експлозията.

7. Цар Бомба поражда гъба, висока 64 км. Това е приблизително шест пъти височината на връх Еверест. Ударната вълна избива дебели прозорци на разстояние над 900 км от експлозията. Ако Цар Бомба е била детонирана под зямата, тя е щяла да предизвика земетресение с магнитуд 7,1 по скалата на Рихтер.

8. Университети и обсерватории във Франция, Великобритания, Япония САЩ и други зони по света регистрират сеизмични движения, предизвикани от експлозията. Организират се демонстрации срещу новото изобретение в много столици по света.

9. Белият дом бързо реагира с комюнике, в което президентът Кенеди заявява: "Сегашният ядрен арсенал на САЩ превъзхожда по количество и качество арсенала на която е да е друга страна. Съединените щати имат достатъчно военна мощ, за да унищожат която и да е страна, която предизвика термоядрена война".

10. Поради огромния си размер AN602 е слабо използваемо оръжие за оперативни цели при хипотетична война между САЩ и СССР. Лидерите на СССР знаят това. Бомбата е създадена с научни и пропагандни цели. И в пропагандата тя е голям морален удар по САЩ, чието предполагаемо технологично и научно надмощие е поставено под въпрос.