На 12 август 1981 г. IBM представя първия персонален компютър, наречен IBM PC. Днес, 40-години по-късно PC продължава да е синоним на всички настолни компютри в света.

Вижте как изглежда първият персонален компютър >> >> >>

Машината се основава на отворена архитектура, а периферията й се разработва от други компании. Днес мнозинството от настолните компютри продължават да ползват някои от стандартите, заложени от IBM PC.

Началото

С появата на микропроцесорите през 70-те години на миналия век направата на компютри, които са с размери по-малки от една стая или дори сграда, станало възможно. Това позволило създаването на познатия персонален компютър, който лесно може да се побере на бюро или маса.

Въпреки това, през 70-те години пазарът все още не познавал истински масова и достъпна машина, която да се превърне в наличния в почти всеки дом настолен компютър.

Създадената в началото на ХХ век компания IBM била лидер в направата на изчислителни машини и компютри с индустриални размери. Те се ползвали от различни правителства, бизнеси и индустрии. Били големи, мощни и "по-джоба" само на най-богатите държави и корпорации.

В началото на 80-те години на миналия век се появили слухове, че IBM готви собствен настолен компютър с микропроцесор, но компютърните ентусиасти от ерата ги отхвърлили като "небивалици" - IBM била известна със скъпите си цени и своята тромавост.

През 1975 година компанията опитала да създаде РС, но цената на разработения от нея микропроцесор била 20 000 долара и обезсмислила пазарния дебют на машината.

Въпреки това слуховете били верни и най-вероятно пуснати умишлено. IBM наистина разработвала собствен персонален компютър.

ИТ гигантът създал проект "Шах" през 1980 година и привлякъл най-добрите специалисти и компютърни ентусиасти. Не били пестени средства за разработката, а тя се осъществявала в липсата на какъвто и да било корпоративен дух.

Било взето решението да се създаде компютър с отворена архитектура, който да заложи на интеграцията на различни процесори и модели от достъпните на пазара компании.

Днес може да сменяте процесора си на дънната платка, а производителят му по-всяка вероятност е различен, от този на хард диска, клавиатурата, монитора и останалите компоненти.

Идеята за това обаче се налага преди 40 години.

Първият персонален компютър

Проект "Шах" дава своя резултат още в края на 1980 година. Решено било компютърът да се построи около един от най-достъпните, но не и най-мощни микропроцесори на Intel  - Intel 8088. Решението на IBM по-късно ще изстреля компанията до висините, а както знаем днес мнозинството от процесорите в персоналните компютри и лаптопи продължават да са дело на Intel.

До април 1981 година били избрани всички компоненти, а IBM започнала да реорганизира производствените си линии.

На 12 август 1981 година бил представен IBM PC.

Процесорът Intel 8088 бил с честота от 4.77 MHz. Оперативната RAM памет била 16kB, но можела да се увеличи до 256kB. За вътрешната памет отговарял флопи диск, но компютърът може да се свърже с хард диск или четец на касети. Дисплеят в началната конфигурация бил монохромен.

Съществувала версия и с цветен дисплей. При нея за пръв път прави дебют цветния графичен адаптер.

Операционната система била MS-DOS.

Цената на мерсията с монохромен монитор била 1 500 долара, еквивалентни на днешните 4 500 долара. Версията с цветен дисплей била 2 пъти по-скъпа.

Успехът

IBM PC бил създаден в период от 12 месеца. Две седмици преди дебютът му IBM представили своя "най-евтин" персонален компютър, наречен Datamaster. Цената му била 10 000 долара.

Представянето на струващия едва 1 500 долара IBM PC шокирало всеки, включително и ИТ гиганта.

Прогнозите на маркетинговия отдел били надминати с 800%. Само за месец се продавали около 40 000 РС-та. През 1983 година били продадени над 750 000 компютъра от модела. Печалбата от тях била в размера на 4 милиарда долара или два пъти повече от тази на Apple.

Успехът на IBM PC помогнал и на много други компании. Отворената архитектура позволявала добавянето на периферни устройства и ъпгрейдването на компонентите. Едни от големите печеливши били сравнително новите фирми Intel и Microsoft.

Търсенето не падало дори години след дебюта на IBM PC. Клиенти предлагали предплащане без гарантирана дата на доставката на своя компютър. Мнозинството от машините отишла в домовете на потребителите, а не в офисите на фирмите.

Именно затова днес РС продължава да е синоним на персонален компютър. Само година след дебюта на IBM PC се появили и неговите клонинги, следващи успешната формула. Мнозинството от тях принадлежали не на китайски компании, а на американски, като Compaq. В България своеобразен клонинг на IBM PC е "Правец 16", цената на който била 3 000 лева през 1990 година.

Решението на IBM да експериментира с пускането на домашен компютър с отворена архитектура довело до същинска революция, вкарала компютрите в домовете на хора по целия свят. Последвалото развитие на интернет, различните програми и игри само надгражда върху съществуващия хардуер.