40 години от дебюта на първия персонален компютър

През 1981 година IBM стартира революцията, която позволява на всеки да има собствено РС

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

информация за облъчените от седесарска пропаганда : Първият български персонален компютър е ИМКО-1 , разработен и произведен в ИТКР (БАН). И е наапълно самостоятелна разработка. Вторият е ИМКО-2 и по поръчка "отгоре" е направен да е съвместим с Apple-2 , но НЕ Е копие. Просто е съвместим, и това не е лошо, защото по това време вече има доста софтуер за ябълките. Прототипите - 50 бр. , също са произведени в ИТКР - базата на БАН до гара Исър. Микропроцесори , и не само те, а цялата периферия се произвеждаше в завода в Правец, при това на доста добро ниво. И да, бяхем изостанали от Запада с няколко години. А сега колко сме изостанали? Но това, че в България все още има някаква електроника, се дължи изцяло на основите, поставени в онези години.

Качеството и нивото на Запада в компютърните технологии никога нямаше да изравним. Срещу тях да тичахме, нямаше да се срещнем. Работила съм на ЕС ЕИМ и на IBM 360, както и на СМ4 и PDP 11, за микрокомпютрите всеки е на ясно каква беше разликата. Но, ако не копирахме и не развивахме електронно изчислителната техника, две поколения щяха да са компютърно неграмотни, и България изобщо нямаше да намери място в съвременния свят.

вече почти се изравнихме със Запада, и те като нас не правят нищо. Всичко е в Китай, тове е новият хегемон за доиста време напред.

8086 и 8088 са произвеждани във Intel, AMD, NEC, Fujitsu, Harris (Intersil), OKI, Siemens, Texas Instruments, Mitsubishi... Коя е българска или китайска фирма бе серсеми? Чайната беше много по-късно Големи разбирачи. Компютри сме правили. Копирали сме ги... Ей като почнете с една баба каза...

_stankow

И какво лошо има да се копира ? Японците не копираха ли през 70-те ? Китайците днес не копират ли ? Европейците не копираха ли коприната, хартията, барута от китайците през средните векове ? Американците през 18-ти и 19-ти век не изкопираха ли цялата земеделска техника за памука от водещата тогава нация - Англия ? Американците не изкопираха ли цялата ракетна и реактивна техника от победена Германия ? Който е умен - копира. Който не копира си изостава. Ама то не е лесно и да се копира, трябва да си на акъла на който го е измислил, за да го произведеш !

Лошото на копирането е, че те осъжда да си догонващ. Да, всяка човешка дейност е в известна степен копиране и после надграждане но копирането на конкретен продукт който е на пазара не вещае бъдеще за копиращия, само прехрана докато има търсене за тоя продукт. Което не значи, че напънът "нация техническа" от него време беше нещо лошо, напротив. Доста хора научиха това и онова работейки по места където се копираха чужди продукти, а и на много места - повечето всъщност - се правеха еквиваленти на чужди продукти, не копия, та се и правеха съвсем оригинални неща от някои групи. Общото беше, че каквото и да направи някой трябваше да го направи съвместимо с някакъв чужд софтуер, никой нямаше своя ОС и подобни. Но това не беше български феномен разбира се, примерно Гейтс забогатя с най-мърлявия софгтуер продаван някога.... който 40 години по-късно е и по-малко (но все още) мърляв :-).

_stankow

Какво лошо има да си догонващ ? Само една страна може да е водеща в нещо, другите са след нея. Германия, Англия, Италия, Япония, скандинавските от 50-те до ден днешен това правят - догонват Америка. Е, догониха ли я ? А защо малка България е трябвало да изпревари Америка ? И ако не го е направила, значи погрешно е действала ? Или само се опитват да ни вменяват чувство за непълноценност ?

Опитваш се да преценяваш неща, които са ти прекалено далечни. Никой в Германия не си и помисля да копира чужди продукти, когато попитах защо (преди години работех там) ме погледнаха с изумление, "просто никой не го прави, това не води наникъде". Мои продукти са се опитвали да копират последните 10-ина години във Франция, Словения и Индия (за тия знам). Разбира се с нулев успех (продуктът е труден за копиране, няма рентабилен начин да се прекопира, опитващите са го научили по трудния начин). И нито един от тия дето са опитвали не е имал някога собствен продукт и не е знаел какво значи това. Копирането в тая техника не те води наникъде (и пак, в БГ през 80-те копирането не беше баш копиране, беше учене как се правят тия неща и правене на еквиваленти в повече от половината случаи, което е съвсем друга работа).

Обяснявай ми точно на мен, че германците не копират , аз съм го изпитал на гърба си ! Всички копират, без изключение, и то откакто свят светува! Ако нямаше копиране , нямаше да съществуват патентите.

винаги се случва в началото. Това е докато се науччиш,, докато навлезеш в материята. Естествено, че в началото си догонващ. После, ако имаш достатъчно ум, ще настигнеш и надминеш тези , с които се съревноваваш.

Ами произвеждахме, тъпако! Майкрософт от създаването си само крадат, даже не копират! Като си нямаш идея за какво иде рече, поне не си демонстрирай малоумието! Да не мислиш, че като си купиш нещо отнякъде и можеш вече да го произвеждаш и ти ?!? Идея си нямаш за какво иде реч!!! Аман от идиоти!

По това време сте се клатили у мадурите на бащите си, ама големи разбирачи. Ко лошо имало това, ко онова. Велика нация... Крадяща уж. Всичко се вкарваше от Япония. Само флопита и дискити се правиха в Бг. Много баби сте слушали. Процесори вече сме били правили в България. Смешковци. На кой силиции бе серсеми? В коя фабрика? Копирали сме били процесора...

и Майкъл Джексън изкопира една българска песен, явно беше догонващ.

гогов, гогов, голям тюрлю гювеч си сътворил ... "За вътрешната памет отговарял флопи диск" - флопито е външна памет, гогов! И операционнатасистема не е MS-DOS, а е IBM-DOS. Microsoft откраднаха после от IBM и създадоха МS-DOS. Първият български комшютър пък е ИМКО или поне предшества Правец-82. Беше с външен носител касетки. Правец-16 излезе 5-6 години по-късно от Правец-82. Изобщо тотална каша, гогов!

Не знам, какво точно са имали предвид авторите на статията, но Апъл 1 и Апъл 2 са пуснати през 70те.

_stankow

Хеле пък преди Епъл колко персонални компютри е имало ... Работни станции. Десетки. Но не са имали търговски успех или не са били в масовата ниша. Или са били 8 разрядни. Статията се опитва да ни напомни за първия 16 разряден ПК с архитектурата IBM-Intel. Който направи най-големия търговски успех, най-голямото разпространение. Така си я представят те историята на техниката, така я описват. Нищо, поне повод за раздумка дават :)

имах такъв началото на 90те години, бях събрал почти всички игри за него на дискети (около 300 дискети по 360кб) флопитата им бяха много по-качествени от на българските ХТ

Познавам един "шпионин от разузнаването", който 82-3г. Ходи в САЩ, купи си компютър от магазина, изпратиха го в България с дипломатическа поща да го клонират и т.н... Та думата ми е за човека - заради този "промишлен шпионаж" по-късно се издигна страшно много в кариерата, дали не стана и генерал от ДС. Тънкият момент е, че компютърът, който в магазина е струвал около 1 500$ го беше отчел към 300 000$, защото уж организирал шпионска акция с много участници и го бил купил от черния пазар от вербуван американски агент. Ей това ив бяа "промишлените шпиони" по онова време. Ние тук диваците не вярвахме, че кола можеш да си купиш веднага от магазина, а камо ли компютър.

Това разбира се е измислица ! През 1982-1983 г. БЪлгария произвежда Правец 8 (Apple II) и се подготвят заводите за това, което "донесъл" уж "шпионина" тук. Не е имало нужда да го носи. То го имаше тук. Да не говрим, че IBM го продаваше срещу 3000-5000$ (IBM е в България от 1960 г.)

_stankow

IBM има официален офис в България от 1937-ма година. Продава табулатори, с тях са правени преброявания и статистически изчисления. Изключително уважавана фирма, и до днес. Но и нейното отношение към България е било винаги лоялно и приятелско !

_stankow

Това са разбира се седесарски раздувки. През 1980-та година от специализация в щатите се върна във ВМЕИ Гого, фамилията не помня. Беше поспестил и си беше купил за 800 долара компютър с процесор Мот 6800. Просто така, от магазина, какво толкова. Производство на някакъв завод в Охайо. Тогава за първи път от него чухме за асемблер, за програмиране. Голяма играчка беше. Много се беше увлякъл, но то си е страст, който е работил с микропроцесори, той знае. Жена му казваше - "той вече няма жена, има компютър". Беше умно момче, асистент. Та никакви такива шпионски истории не е имало. Хеле пък 1980-та ...

Можеш ли да кажеш нещо повече за тоя компютър от 80-а с 6800? Единствените, които съм виждал бяха китове, D2 и после D5, последният с 6802 (който си е 6800 но с вграден осцилатор). Не че не могат да бъдат наречени компютри - имаха RAM и ROM и някакъв потребтелски интерфейс през шестнайсетичната си клавиатура/седемсегментия си дисплей ама.... (D5 кита го клонирах като едно от първите ми занимания в тая връзка, бях си разработил (частно) процесорна платка с 6800 и към D5 монотира (към 2к) бях донаписал още около 1к удобства, асемблирани от хартия на ръка. По-ценното беше, че му бях направил и "черво" с 40 крака мъжки цокъл и можех да емулирам 6800... така направих първия си терминал, пишех на един клониран Exorciser и дебъгвах платката на терминала си с моя емулатор. ХЪрв Тайърфорд беше писал D5 монитора, Моторола бяха публикували листинга му изцяло, от тоя човек съм научил немалко по тоя начин. LOL, за грамотните четящи тук това ме деанонимизира но те навярно отдавна са се сетили кой съм така или иначе :-).

_stankow

Аз не мога да се сетя, но моите почитания към един заслужил пионер ! :) Значи това бяха платки, да на кит, човекът само за това беше събрал пари, пък и лесно се носи. Междинен етап между кутиите от 70-те, които се програмират с клавиши, в двоична система, имитирайките първите мейнфрейми от 50-те. Един от първите известни такива е Алтаир, 74-та. И персоналките, които се купуват масово, завършени. Но тези платки не бяха вече просто едноплаткови компютри със шестнадесетична клавиатура. Имаха си изводи и за клавиатура, и за касетофон, и за телевизор. Даже Гого го включи към един стар телетайп. Та това бяха истински дънни платки за персонални компютри, предшестващи завършените домашни. Така, като попрерових, май е бил този, който гоогле изкарва първи с кодивите думи: Ohio Scientific Model Superboard II Model 600

Тоя Ohio е бил с 6502, не с 6800 (напълно различни набори инструкции и производители). Ако е било платка е било D2 кит, $800 по него време звучи смислено (ако и да не съм им гледал цените никога, то тогава и нямаше къде да ги видя, може и да е било далече от това, не знам). Клавиатурата е шестнайсетична, не двоична; дисплеят също, 6 седемсегментни индикатора, 4 за адреса и два за данните.

_stankow

Да, напълно е възможно да е бил 6502. За цената по-добре си спомням, 800 беше. Клавиатурата не си я спомням, но или изобщо нямаше, или имаше БЦ клавиатура, направо върху платката. Но не беше двоична и не беше шестнадесетична ! Направи ми впечатление качеството на изработка на платката и 1KB памети ! Тогава Izot-310 и 2022 бяха още на ферити.

_stankow

Индикатори нямаше никакви. Имаше си видеоконтролер и се включваше към телевизора.

Една баба каза....

_stankow

>които са с размери по-малки от една стая или дори сграда Не е имало компютри, които да са заемали "сграда". Няма как да е осигурят връзки между отделните възли при такова разхвърляне. Мейнфреймите се помещават в една зала. В сграда се разполага изчислителен център - многомашинен комплекс и развита периферия, например хранилището за данни на ленти. >позволило създаването на познатия персонален компютър, който лесно може да се побере на бюро или маса. Компютри за персонални изчисления, които са се помествали на бюро, до бюрото и на маса е имало още през 60-те. Още преди да има микропроцесори. Например системата команди на 8008 после 8080, която е в основата на всички интеловски процесори до ден днешен е разработена от Computer Terminal Corporation (CTC) за техния персонален компютър Datapoint 2200. Обявен 1970-та (точно така!) година. Без микропроцесор, процесорът е с ИС на две платки, с памет ОП на преместващи регистри. Имал си е всичко - и език за програмиране, и ОС и периферия. Клавиатура, дисплей и т.н. Вижте в мрежата. И не е бил първият, преди него е имало още десетки. Те фирмите, нека си се хвалят, но ние, потребителите, трябва да знаем истината, за да не ни лъжат.

За смислени статии трябват качествени автори, а те струват пари.

_stankow

Е, за специалните статии да не се сърдим на човека, много е трудно. От оръжие до компютри ... Ако пишат на един приличен български език и не политизират статиите - това е достатъчно. Другото ние ще допишем ! :) Те по-добре да модерират малко разговорката, че излизат тролове, псуват на майка и на хомо и гонят качествените читатели. Целият dir губи с ускоряващи се темпове читатели. Кой ще им търпи цинизмите и простотиите, флуда ? До преди 2-3 години имаше някакво модериране, после подкараха на уволнение ! :)

Ей... Наааму да еВа... Хем не разбираш хем по вдичко компетентен 8080 и 8008 излизат 72-74та године. Идея нямам от де са ги имали 60те според тебе. Тъп галош лъжлив мечтаещ даце капацитет, а не изгорял капацитатор.

_stankow

Не са ги имали 60-те интел процесори, не съм го писал. Не е имало микропроцесори тогава. Но е имало персонални компютри. Писах вече - потърсете персонален компютър Datapoint 2200 на фирмата Computer Terminal Corporation (CTC). Та системата команди на интеловските процесори е взета оттам. Аха, и Интел копира :) Интел е взела архитектурата на CPU на Datapoint 2200 и вместо на 2 платки с ТТЛ схеми е реализирала ЦПУ-то им на един кристал - 8008. С всичките му инструкции. И с тези инструкции, разработени през 60-те, до ден днешен работим. Даже и в момента :) След излизането на 8008 CTC още няколко години продължава да си произвежда (и добре си харчи) DP 2200. Защото на TTL e доста по-бърз, отколкото първия бръмбъзък 8008. Чак с 8080 персоналните компютри (DP 2200 не е единствен, имало е още десетки модели) преминават към микропроцесорите. 8008 е бил достатъчно мощен само за калкулатори.

Днес, 40-години по-късно PC продължава да е синоним на всички настолни компютри - голямя смешка! PC винаги се е ползвало като значение и съкращение на Personal Computer от всички ... дали търговци, ползватели специалисти или всякакви други независимо че някой го бил използвал като част от търговско име.

Помня като дипломант въс ВМЕИ София 1982 г. дойде един ден при нас професор и заговори как бил в САЩ и на всяко бюро имало компютър с монитор. Мислехме го за пиян, защото тогава във ВМЕИ-то имаше Изчислителен център с машини с перфокарти и с лентови четящи устройства големи като гардероби. Нямаше монитори. Никой не му повярва.

Е било е доста преувеличено... Виж колко са били произведени до тази година - няколко хиляди екземпляра при няколко дестки милиони работни места в САЩ. А иначе този "професор" ми е известен - викаха му "Полския доктор"

Не само АйБиеМ правят компютри по-това врем

За компютър едва ли, по скоро терминал. Виждал съм снимки от онова време на големи зали с терминали на всяко бюро. Аз самият съм сядал за първи път зад терминал през 1979-та година (но беше вързан към мейнрефйм). Имаше в БАН, ЦИНТИ, Интерпрограма и може би на още някое и друго място.

_stankow

Как да не сме му "повярвали", като ги учехме тогава тези неща - видеотерминали, работни станции. През 1981-ва работехме в ИЦ на ВМЕИ на Изот-310 и на ES 1022, с десет терминала (телетайпа). Ами нямаше голяма разлика от сега - кога ще я направиш програмата зависи от това за колко време ще я измислиш, не за колко време ще я компилира ЦП. Пак дни наред мъки и радост накрая. Та тогава, 1982-ра едно от работните места беше в видеотерминал. Имаше един млад специалист, как му беше името и той дни наред програмираше един унгарски Videoton. И го направи, включи го към системата като видеотерминал. Та не само бяхме чували, не само че вярвахме, ами работехме по въпроса. Стига сте ни изкарвали някакви диваци !

Процесорът по принцип може спокойно да работи на 5 Мегахерца, но понеже искат да съкратят разходите използват по-евтиния 8080, вместо 8086 като го комбинират с масово използван (съответно евтин) в телевизионното оборудване кварцов кристал изплозван при NTSC цветния събкериър сигнал, който трепти на 14.318182 MHz ....от там чрез делител на три се получават точно 4.7727273 мегахерца.

Разликата между процесорите 8086 и 8088 е че 8086 е с 16 битова шина на данни докато 8088 е с 8 битова шина и мултиплексира (превключва последователно) първата и втората октави на данните. Използвайки 8086 трябва цялата архитектура да бъде "истински" 16 битова.

За сведение, българските компютри и съответният им фърмуер не се казваха клонинги, а аналози.

А бе направи безаналогови бяха...

Например Правец 16 - аналог на IBM PC, и така за всички машини - аналози на западни прототипи.

"собствено РС", "скъпи цени" - пълни малоумници!

Тъпаците с минусите имат ли представа какво означава съкращението (не е "абревиатура" умници малки!) РС и от кой род е думата "компютър"?! Могат ли да осъзнаят, че цената е само една величина, едно число, което не може да бъде скъпо или евтино?!

_stankow

А на пазара, този еталон за лексикална култура, как говорят, какъв стандарт утвърждават ? "Кома напрай ти ве, тази цена ми е скъпа" !? :D :D

Имал съм честта да работя на този компютър. Работех в Техноинвест. Първият IBM който получихме беше наистина революция. Имаше 10МБ хард диск. В сравнение с тогава ползваните изчислителни машини - гардероби и хард дискове - перални машини си беше революция.

_stankow

Не, не беше революция. Работехме на норвежки суперминикомпютър (и такъв клас компютри има) - NORD. С видеотерминали, ОС, мощни принтери, обемисти сменяеми дискове, администратори и нищо повече не ни е трябвало. Памет, скорост, периферия - никаква персоналка не можеше да му се мери. Имаше си SW, от компилатори до текстообработка. Времеделене, мултипотребители. Имахме си развойни системи, например VME с Motorola 68010. Магистрално-модулни системи и т.н. Работехме по преноса на Unix на наш, български сървър с 68020. И по едно време (средата на 80-те) се появява нещо ръбесто, неугледно, от мръснобяла пластмаса, евтино - XT с Xenix. Да, направи ми добро впечатление с много бърз отговор, но пък никаква свързаност , екранът - катастрофа на пиксели, не може да се мери с красотата на видеотерминала. Изобщо - орязано, само и само да може да се продава по домовете. И си продължихме да си работим с нашата си техника, задачи - много, край нямат. Да не сме секретарки или фермери, та да минаваме на XT ? Чак началото на 90-те, с 486-ците започнаха да се правят сървъри, които вече ставаха за нашите професионални задачи.

Каратеката, Cross Fire, Pack Man, Марио и т.н ги помня и съм играл на тях. Имаше ги още във версия за Правец 82 (клонинг на APPLE II) IBM PC беше първото 16 bit животно, с което се запознах. Тогава имаше клонинги от Правец и такива от Изот Силистра. Хубави времена бяха - бях на 16 :-)

И в България произвеждахме компютри през 80-те. Не случайно днес българските ИТ специалисти са на такова добро ниво. Корените са още оттогава, обучението, днешните учители. Светлин Наков е започнал на Правец 8.

Нищо не си произвеждал. Сглобявал си западни компютри с български кутии. И сега пак западна ИП сменячка ползваш да си набиваш плюсове щото знаеш, че друг няма да го направи на тъпия ти пост

_stankow

Не сте прав. Няма как да сме сглобявали със "западни части", кой ще ни ги даде ? Платките си бяха наша разработка, даже процесор, 8-битов, СМ600 произвеждахме. И американските компютри не бяха, и сега не са, изцяло с американски части. Майсторлък си е да направиш компютър, няма смисъл да се казват лъжи, само и само да се унижат българските инженери !

Компонентите бяха ембаргова стока, имаше КОКОМ. Намираха се вратички нещо да се внесе и да се изкопира.

Имах честта да познавам и да работя с повечето пионери на българските персонални компютри. Тези хора (и тези около тях) бяха истински гении... Самите компютри се разработваха по начина по който много години по-късно в Тайван и Китай (то и Тайван си е Китай) братята жълтури дръпнаха килимчето изпод краката на янките. Те разработваха "клнониг" на американският компютър или процесор, като не го копираха а го препроектираха. Те просто запазваха съвместимостта например с Интеловските процесори. Винаги клонинга беше по-бърз ! Това ставаше в един от институтите на БАН - ИТКР (е той по едно време беше 25% от БАН). Към годината в която Беров "закри" българската електроника и разградиха този институт технологичното ниво специално за PC-тата (там се правеха и много други неща) беше оценявано като 2-4 г. след американците. В момента (а и тогава) в Европа няма никой който да е толкова близко до тях. Беше затворено с лека ръка, а няколко стотин специалистите, особено тези на средна възсраст бяха погълнати директно от военно-развойните звена на САЩ в Питсбърг и Сан Диего. Наистина бяха хубави години...Само дето майка България се върна в средновековието !

На Правец 16 кутията, дънната платка, дисковия контролер, видеоконтролера, флопи контролера, флопи устройствата и дисковете от 10Mb бяха български. Чиповете по тези кнтролери и дъното бяха български, руски, тайвански каквито можеха да се доставят. Вносни бяха по-големите хард дискове.

Що се оеавите на тъпи и не помните какъв 8088 и 8086 имаше у Правеца. И КЪДЕ бяха фабриките тогава???? Лапетии с разкази.

_stankow

И какво лошо има правецът да е бил с 8086 ? Тогава, Оливети например, италианци, добри компютри бяха, с какъв процесор правеха техните PC-та ? С италиански процесори ли ги правеха ?

А ние по това време изпълнявахме петилетки и се канехме да влизаме в комунизъма. Ама той взе ,че се гътна слава Богу.

Да добре , че се "гътна" комунизма. Сега гордо се берът боровинки във Швеция и ягоди във Великобритания.

И от къде накъде това е първият персонален компютър? Тези с Intel 8080 и операционна система CP/M какво са? Може би микровълнови или нещо друго? А и те не са първите.

10 000.... A путлерастите тука се жалва за 200 000 за излизане в космоса с ракетите на Мъск.

Каратека и Муун ...

Тези неща помним само дартаняните като мен и теб :)

Помнят се, но (поне за мен) като игри за Apple ][ / Правец 82. Първите игри на Правец 16 за мен бяха Sokoban и Leisure Suit Larry.

Помним ги... А най-яката игра за мен беше Aztec.

И Конан си беше яка игра! Десетки пъти превъртяна!