Учени от Масачузетски технологичен институт (MIT) доказаха, че дизайн на Леонардо да Винчи би могъл да работи. Този път става дума за скица на мост, която била създадена преди 500 години. Едва сега обаче изследователите заключват, че той може да бъде построен.

Вижте концепцията и реализираният ѝ макет >> >> >>

Става дума за мост, поръчан от османският султан Баязид II. Той трябвало да свърже Истанбул с квартал Галата, разделяни от Златния рог. Мостът щял да има дължина от над 200 метра. Леонардо да Винчи изпратил скица на своя проект, смятайки, че ще спечели конкурсът. Дизайнът му бил коренно различен от всичко създавано до тогава. Мостът щял да се състои от една обла арка, която щяла да позволява лесното преминаване на лодки под моста, но и на каруците и хората на него.

Дизайнът включва нечувани по онова време елементи, като тъй наречените крилни стени. Всичко това би превърнало мостът на Леонардо да Винчи в най-дългият, най-здравият и най-иновативният към онова време. Баязид II отхвърля проектът, който изглежда твърде невъзможен и причудлив на архитектите по онова време.

Особеното било, че мостът щял да се построи от единствено от камъни, които трябвало да бъдат издялани в много прецизни форми. Учените от Масачузетски технологичен институт използвали 3D принтер, за да създадат макетни блокчета, с които да построят моста. Оказало се, че без използването на слепващи елементи дизайнът работи, при това мостът е здрав.

Изработеният макет е в отношение 1:500 спрямо оригиналът, а блокчетата се придържат здраво едно към друго заради своята форма и гравитацията. След проведени тестове, учените заключват, че мостът на Леонардо да Винчи би издържал дори на силни земетресения.

Това не е първия път, в който мисълта на да Винчи е изпреварила времето си с векове. Творилият през 15 и 16 век художник, архитект и изобретател е автор на първите скици на хеликоптер, танк, водолазен костюм, парашут и механични лагери. Леонардо да Винчи създава и своеобразен робот, наречен механичен рицар, той изглеждал като човек, можел да върви и сяда.