Причината за това е несъвместимостта с радарите. Когато проектът за F-22 се ражда, Студената война все още не е завършила. Американците търсят начин да направят един не просто свръхзвуков, но и още по-невидим стелт самолет. За целта решават да създадат много специфичен радар, който да няма никаква трудност в приемането на информация, но да може да я изпраща само на ограничен вид самолети. F-35 от своя страна е един значително по-млад самолет, използващ радар, който е нямало как да бъде предвиден от конструкторите на F-22.

Вижте как изглеждат F-22 и F-35 >> >> >>В следствие на това се оказва, че F-22 не може да изпраща информация към радара на F-35, а проблемът все още е налице.

По думите на офицери от ВВС на САЩ, F-22 е можело и трябвало да бъде "ъпдейтнат" още преди 15 години, но нищо не било направено, предава Bloomberg.

Въпреки това от 2003 година до сега са били похарчени над 12 милиарда долара за модернизацията на F-22, по който са били направени 10 на брой обновления, но явно радарът не е бил част от тях.

Щатските ВВС обаче планират да решат проблемът през 2023 година, когато F-22 ще се сдобие със същия радар, използван и от F-35. Това означава, че през следващите 5 години двата най-модерни американски самолета ще останат "некомуникативни" един за друг.