Шефът на Космическите сили на САЩ Джон Реймънд се притеснява, че китайските антисателитни технологии представляват заплаха за присъствието на американски апарати в космоса. Той сподели това в интервю за японския вестник Nikkei.

Реймънд посочи, че азиатската държава в момента изгражда широк набор от технологии и даде пример с нови и модерни заглушители на GPS системи и технологии за ограничаване на комуникационни спътници.

"Те имат ракети, които могат да се изстрелват от земята и да унищожават спътници", добави той. "Убеден съм, че тези способности, които развиват, ще бъдат използвани от тях във всеки потенциален конфликт", смята още Реймънд.

Китай и Русия, може би най-големите противници на САЩ в космоса, работят активно по антисателитни технологии. Това притеснява представителите на армията, тъй като GPS комуникациите и сателитите са ключови за успеха на военните операции.

Отношенията между САЩ и Китай пък доста се влошиха по време на президентския мандат на Доналд Тръмп. Космическите сили, най-младата организация на американската армия, беше формирана до голяма степен под негово ръководство с цел осигуряване на господство в орбита.