Бил Гейтс обеща да раздаде богатството си, добавяйки, че в крайна сметка смята да "изпадне" от списъка на топ милиардерите на "Форбс". Четвъртият най-богат човек в света заяви, че има "задължение" да върне ресурсите си на обществото, съобщава Би Би Си.

Бил Гейтс за първи път обеща да раздаде богатството си през 2010 г., но нетното му състояние се е увеличило повече от два пъти оттогава.

Съоснователят на Microsoft направи заявлението си, на фона на скорошно дарение от 20 милиарда долара на своя филантропичен фонд.

В момента състоянието му е 118 милиарда долара, пише списание "Форбс". Това ще намалее значително след дарението му през юли за "Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс" - благотворителния фонд, който той създаде с бившата си съпруга през 2000 г.

В Twitter Гейтс заяви, че фондацията ще увеличи разходите си от 6 милиарда долара годишно на 9 милиарда долара до 2026 г. Причините за това са "глобалните неуспехи", включително пандемията, Украйна и климатичната криза.

"Като гледам към бъдещето, планирам да дам почти цялото си богатство на фондацията", каза той. "Ще се преместя надолу и в крайна сметка ще изляза от списъка на най-богатите хора в света".

Организацията на Бил Гейтс е втората по големина благотворителна фондация в света през 2020 г. Тя притежава активи на стойност 49,8 милиарда долара и е подкрепяна от други богати филантропи като милиардера инвеститор Уорън Бъфет.

Благотворителната организация е най-големият частен донор на Световната здравна организация, на второ място след САЩ с годишното си дарение през 2018 г.

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс не плаща данъци върху получените дарения, тъй като това не е доход, а дарение, използвано за благотворителни цели. Това кара някои критици да спекулират, че милиардерът просто не иска да плаща данъци. Парите на организацията обаче се изразходват единствено за проекти, а не за лично облагодетелстване.