Американската корпорация Boeing представи пред НАСА проект за апарат за пилотирано кацане на повърхността на Луната, съобщи ТАСС.

Модулът с работно име "Human Lander System" (HLS) - ("Система за кацане на хора"), се състои от две части, едната за кацането на Луната, а другата за издигане на орбита. По замисъла на Boeing и двата елемента ще бъдат изстрелвани с една тежка ракета-носител Space Launch System (SLS), за да се избягват усложнения заради допълнителни изстрелвания и наличие на няколко апарата едновременно на лунна орбита.

Вижте снимки на Human Lander System >> >> >>

Апаратът ще може да се скачва с разработваната по поръчка на НАСА окололунна станция Gateway и с космическия кораб Orion на компанията Lockheed Martin. Повечето ключови технологии в него са заети от разработвания от Boeing кораб CST-100 Starliner.

Според проекта на Boeing мисията за кацане на Луната ще бъде разделена на пет критично важни етапа, вместо на 11.

НАСА обяви през пролетта, че новата лунна програма се нарича Артемида. Тя ще се състои от три етапа. Първият предвижда непилотиран полет с кораба Orion около Луната и връщането му на Земята. Той е планиран за втората половина на 2020 г. Вторият етап е обикаляне на Луната с екипаж на борда през 2022 г. През третия етап НАСА разчита да спусне астронавти на Луната през 2024 г.