Плавателният съд е наречен Sea Hunter или Морски ловец.

Вижте снимки на Sea Hunter >> >> >>Той е разработен от Агенцията за авангардни изследователски проекти в отбраната към Пентагона позната и като DARPA.

Sea Hunter е част от програмата ACTUV, а ако тестовете бъдат успешни корабът може да стане нов клас разрушител.

40-метровият кораб се задвижва от дизелов двигател и е проектиран да изпълнява задачите си дори без дистанционна човешка намеса, пише The Verge, цитиран от Фокус.

Невъоръженият кораб има тегло от 145 тона, като може да разполага с 40 тона гориво. Максималната скорост на безпилотния тестов разрушител е 50 км/ч.

Sea Hunter първоначално е замислен като преследвач на подводници, но военните стратези посочват, че корабът би могъл да изпълнява много роли.

Плавателният съд разчита на радар и международна програма за проследяване на кораби, за да намира пътя си и да избягва други кораби.

Цената на тестовия Sea Hunter е между 22 и 23 милиона долара, но след като корабът влезе в серия цената му ще падне до около 20 милиона долара, съобщават от DARPA, цитирани от Defense News.

Дневните оперативни разходи по експлоатацията на кораба ще са между 15 000 и 20 000 долара.

"Крайната цел е да създадем нещо, което да не е много скъпо и да може да бъде придобито в големи количества. Sea Hunter не е много евтин, но цената му е по-малко от тази на корабите от подобен клас с екипаж", твърди Скот Литълфийлд, главен мениджър на програмата ACTUV.

Разработката на прототипа е в тон с интереса на американската армия към самоуправляващи се превозни средства и самолети, но идва и във време на предизвикателства от страна на Китай към морската мощ на Съединените щати, особено в Южнокитайско море.

Преди 20 години американските самолетоносачи бяха доминираща сила по вода, но оттогава Китай направи мащабни инвестиции в своя флот и вече има модерни подводници и самолетоносач.

За Sea Hunter предстоят две години на тестове на автономните му функции.

След това корабът може да бъде преместен в Седма американска флота в Япония за първите си изпитания.

Заместник-секретарят по отбраната на САЩ Робърт Уърк посочва пред Reuters, че би искал да види действащи самоуправляващи се флотилии в Западния Пасифик и в Персийския залив до пет години.

Тестовете на автономния разрушител ще приключат през 2018 година.