Видеоклипове, качени от акаунт на име DeepTomCruise, изненадаха потребителите на платформата за споделяне на видео TikTok с необичайни клипове. На някои от тях може да се види как актьорът Том Круз играе голф и прави магически трикове. Те обаче не са истински.

Фалшификатите са резултат от развитие на технологията, наречена дийпфейк. Припомняме, че тя изпoлзвa изĸycтвeн интeлeĸт и мaшиннo oбyчeниe зa cъздaвaнeтo нa видeoĸлипoвe и ayдиo зaпиcи c xopa и лицa, ĸoитo ĸaзвaт нeщa или въpшaт дeйcтвия, ĸoитo ниĸoгa нe ca пpaвили.

Проектът е на белгийския специалист по визуални ефекти Кристофър Уме. Той е използвал дийпфейк и подобрен софтуер с изкуствен интелект, за да постави лицето на Круз върху това на Майлс Фишър, който е имитатор на американския актьор.

Във видео, качено миналата седмица, Уме показа част от работата, вложена в създаването на публикациите. Уве и Фишър и преди са работили заедно, за да правят видеоклипове за уеб поредица през 2020 година.

"Малко по-късно Фишър отново се свърза с мен и каза: "Нека направим забавен видеоклип! Ще се снимам в градината си и ти просто ще ме накараш да изглеждам като Том Круз", разказва Кристофър Уве пред The Guardian. Той отбелязва, че кадрите целят да покажат на какво са способни модерните технологии, но че не иска да разстройва хората.