Tesla несъмнено e един от лидерите сред производителите на електромобили на пазара. Една от отличителните я черти е богатият набор от екстри, които нейните автомобили имат - често новаторски и много интересни.

Поредна подобна функционалност се появи в един от най-достъпните модели на компанията Model 3. Той, както вероятно и Model Y, ще разполагат с функция за реверсивно зареждане, така че ще могат да изпълняват ролята на зарядни станции за други електромобили.

Важна подробност е, че подаваният ток от електромобилите ще е трифазен и на практика ще може да се използва със системите от цял свят, включително и за зареждане на други марки елетромобили.

Към технологията на Tesla за реверсивно зареждане вече са проявили интерес и други големи концерни като Nissan и Honda. Тя е открита от инженери и все още не е официално обявена от компанията. Всичко в електрическите вериги е изградено така, че да може да се случи само с едно софтуерно обновление и електромобилите сами по себе си да се превърнат и в зарядни станции.

Заради големия капацитет на батериите на Tesla електромобилите ще могат да помагат на само на "закъсали" по пътя, но и на практика зареждането би позволило да се организира по-голямо пътуване и с по-малки електромобили, тъй като скоростта на реверсивното зареждане ще е достатъчно голяма, за да осигури добър заряд само за половин час, достатъчен за сравнително дълъг пробег.