Не малко хора в Европа останаха в домовете си тази седмица. Това доведе до повишаване на интернет трафика на общо ниво, най-вече заради гледането на различни стрийминг и видео услуги, които хората ползват ежедневно и много повече от преди.

В опит да предпази различни сривове на мрежата ЕС официално препоръча на Netflix, YouTube и други видео платформи да намалят максималното качество, на което може да се възпроизвежда тяхното съдържание.

С намаляването на качеството чувствително ще се облекчи европейската инфраструктура и ще се избегнат сривове, причинени от пренатоварване на мрежите, които могат да доведат до пълно откъсване от света за хората, останали у дома.

В момента за много хора в ЕС интернет е единствената възможност да работят дистанционно и да си осигурят заплатата. Същевременно не малко потребители разчитат и на това да се осведомяват за ситуацията, тъй като нямат телевизор или радио, което допълнително прави мрежовите инфраструктури изключително важни.

ЕС призовава също потребителите да внимават много с мобилните данни, които използват. При тях също се забелязва голям ръст през последната седмица и въпреки че за сега всички мрежи се справят и не е имало проблем на европейско ниво институциите препоръчват да не се злоупотребява.