Работата по проектирането на системата "Клиърспейс-1" за събиране на космически боклук започна в Европа през лятото, съобщи пред ТАСС постоянният представител на Европейската космическа агенция (ЕКА) в Русия Рене Пишел.

"Техническите дейности по проекта започнаха през юли 2020 г. със съвместни заседания на специалисти от ЕКА и "Клиърспейс", проектиране на системата, работа по полетния сегмент и т.н.", каза Пишел.

Подписването на договор за разработка е планирано за ноември тази година. то трябваше да се състои през лятото, но бе отложено заради пандемията. Конкурсът за създаване на апарат спечели частен консорциум, оглавяван от "КлиърСпейс", дъщерна компания на Федералното политехническо училище в Лозана, Швейцария. В консорциума участват и компаниите "Еърбъс", О Ха Бе, "Деймос" и др.

Апаратът ще има за задача да извежда от орбита изведените от употреба спътници и големи отломки космически отпадъци, които могат да бъдат потенциална заплаха. Той ще определя положението на орбиталните обекти с помощта на датчици, след което ще се доближава до тях и ще ги улавя с помощта на четири роботизирани ръце.

Първият обект, който е планирано да бъде уловен от бъдещата система е адаптор ВЕСПА, използван в ракетата "Вега" през 2013 г. Сега той е в орбита на височина между 660 км и 800 км.