Италианският орган за защита на личните данни е наложил глоба от 20 милиона евро на американския стартъп за технология за лицево разпознаване "Клиървю" (Clearview AI), за това, че е въвел биометрично наблюдение на хора на италианска територия, съобщи Франс прес.

Регулаторният орган уточни в комюнике, публикувано днес, че е разпоредил на компанията да изтрие съответните данни за хората, намиращи се на италианска територия.

Друга мярка, предприета срещу "Клиървю", който потвърди, че има база данни от 10 милиарда лицеви изображения в целия свят, е, че компанията трябва да назначи представител на територията на ЕС, който да служи за посредник. Той ще подпомага или ще замести титуляра по обработването на данните с централа в САЩ, за да улесни упражняването на правата на заинтерсованите страни.

"Клиървю" обратно на това, което твърди, позволява наблюдението на италиански граждани и хора, които се намират на територията на страната, сочи разследване, проведено от органа след различни жалби и сигнали.

Тези биометрични и геолокационни лични данни се обработват незаконно, без да е налице надлежна правова основа за това, уточнява италианският регулаторен орган. Той обвинява американския стартъп, че е нарушил основни принципи от Общия регламент относно защитата на личните данни на ЕС.

През май 2021 г. група от неправителствени организации начело с "Прайвъси интернешънъл" (Privacy International) подаде жалба в ЕК срещу "Клиървю" във Франция, Гърция, Австрия, Италия и Великобритания, отнасяща се основно за продажбата на технологията за лицево разпознаване на полицейските органи.

През февруари 2021 г. доклад на Канадския комисариат за защита на личния живот заключи, че американският стартъп е упражнявал незаконно масово наблюдение. "Клиървю" е изградил база данни с над 3 милиарда лицеви изображения. Компанията се изтегли от канадския пазар по време на разследването.

През декември Националната комисия за информационни технологии и граждански свободи (CNIL) във Франция съобщи на "Клиървю", че трябва да спре да събира и използва данни на хора, намиращи се на френска територия при липса на законово основание за това.