Самолетите на FedEx скоро може да се сдобият със защитни оръжия. Куриерската компания е поискала от Федералната авиационна администрация (FAA) в САЩ разрешение да оборудва новия си флот от самолети Airbus A321-200 с лазерна система за противоракетна отбрана.

Компанията посочва в аргументите си "няколко инцидента" от цял свят, при които нападателите са използвали преносими системи за противовъздушна отбрана срещу цивилни самолети. Известно е, че в Иран беше свален украински самолет през януари 2020 година. Друг пример е малайзийският самолет, свален от подкрепяни от Русия украински сепаратисти през юли 2014 година.

FedEx за първи път кандидатства за лазерната система през октомври 2019 година. FAA тогава беше отворена за одобрение, но предложи "специални условия", преди лазерите да могат да влязат в експлоатация. Системата ще се нуждае от предпазни устройства, за да предотврати активиране на земята и гаранция, че не може да причини вреда на нито един самолет или на хора.

Концепцията за включване на подобни контрамерки не е съвсем нова. Някои американски търговски самолети са използвали противоракетни системи още през 2008 г., а FedEx помогна да се изпробва система за противодействие на Northrop Grumman приблизително по същото време. Израелската компания El Al използва противоракетни системи от 2004 година.