Компанията Blue Origin на Джеф Безос разработва голямата ракета New Glenn, която трябва да се конкурира с Falcon Heavy на SpaceX. Досега обаче не са били провеждани тестове, а информацията за ракетата е малко.

Въпреки това Джеф Безос заяви, че New Glenn ще дебютира през 2022 година, като това е можело да стане по-рано, но създадените от САЩ Космическите сили са помогнали за забавянето.

Вижте как изглежда New Glenn >> >> >>

Милиардерът се оплаква, че макара да е помогнал за изграждането на ракетни площадки на НАСА, компанията му не е била избрана за доставянето на сателити в орбита.

Експертите споделят, че SpaceX бе големия печеливш от обявените от Пентагона проекти за изстрелване на сателити. За това обаче има много добра причина - компанията на Мъск има работещи и вече доказали се ракети. Не така стоят нещата с Blue Origin.

Компанията на Джеф Безос разполага с малката ракета New Sheppard, която може да осъщесствява полети единствено на суборбитална височина. Компанията разполага и с модерните метаново-кислородни двигатели BE-4.

За New Glenn се знае, че е в разработка от 2012 година. Ракетата има три степени, като първата ще работи с течен метан и кислород, а вторите две с течен кислород и водород. Първата степен ще е със 7 двигателя BE-4, втората с два BE-3U, а третата с един BE-3U. Максималният товар, който може да бъде доставен на ниска околоземна орбита е 45 000 килограма, а на геостационарна орбита могат да се доставят до 13 000 кг. Първата степен ще може да се използва повторно.

За сравнение Falcon Heavy на SpaceX може да достави на ниска околоземна орбита товар от 63 800 кг, а на геостационарна орбита - до 26 700 кг.

Експертите твърдят, че дори Безос да изстреля успешно New Glenn в края на 2022 година, то ще трябва да докаже изправността на ракетата и възможностите й да се приземява в бъдещи мисии. Технологията по кацане на първата степен отне няколко години на усъвършенстване на SpaceX.