Избирателната комисия на Великобритания съобщи днес, че е станала обект на серия от киберинциденти, засечени за първи път през октомври миналата година, като в компютърните й системи са проникнали "враждебни оператори", предадоха Ройтерс и БТА.

Британската избирателна комисия е независим орган, който наблюдава произвеждането на изборите и регламентира политическото финансиране в Обединеното кралство.

"Враждебни оператори са били активни в нашите системи и са имали достъп до сървърите, в които са били нашите електронни пощи, системите за контрол и копията от избирателните списъци", се казва в серия от публикации на институцията в социалната мрежа "Eкс" (доскоро "Туитър").

Повечето от данните в избирателните списъци, включително името и адреса на регистрираните гласоподователи в периода 2014 - 2022 г. и имената на гласувалите в чужбина, вече са изнесени в публичното интернет пространство, посочва комисията.

Тя отбелязва, че по време на разследването на инцидентите е работила съвместно с Националния център по киберсигурност на Великобритания и с външни експерти, като в това време е извършила подобрения по сигурността на своята компютърна система.

Руски хакери са се опитали да проникнат в украинските военни мрежи за достъп до разузнавателна информация 

Киберспециалисти на Службата за сигурност на Украйна са пресекли опити на руското военно разузнаване да получи достъп до системата за обмен на бойна информация на въоръжените сили на Украйна, информира украинската спецслужба.

Руски хакери са се опитали да проникнат в украинските военни мрежи, за да си осигурят достъп до разузнавателна информация, включително за действията на въоръжените сили на Украйна, местоположението и движението на силите за отбрана и тяхната техническа поддръжка. Кибератаката обаче е била успешно отблъсната, съобщи БНР.

Според украинските власти зад опита за пробив стои хакерската група "Пясъчен червей", контролирана от руското военно разузнаване.