Освен ако не живеете в пещера, вече вероятно сте се убедили, че кибер заплахите стават все по-сериозен проблем за обществото ни. Те могат да доведат до кражба на нашите лични данни, загуба на ценна информация и други дигитални активи.

Какво ще кажете обаче за съвсем реални последствия за нашето здраве в следствие на хакерска атака? Според експерта по кибер сигурност Мат Уиксли от PWC UK, цитиран от Wired, зловреден софтуер може да използва нашите слушалки, свързани към телефона или компютъра, за да ни пусне звуци с опасно висока или ниска честота. Нещо, което самият Уиксли нарича "акустични оръжия".

Подобни злонамерени действия могат да застрашат психичното здраве на използващия слушалките или просто да го стреснат. Още по-неприятното е, че в някои случаи той може дори да не разбере какво се случва.

Подобна атака не може да се осъществи с всички видове слушалки, но все пак е възможна при много от тях. А самият софтуер е изключително лесен за написване, добавя Мат Уиксли.

"Винаги съм се интересувал от зловредния софтуер, който може да свърже дигиталния и физическия свят", споделя Уиксли пред Wired. Той е открил също, че някои типове устройства могат да емитират толкова висок звук, че да се повредят.