Основателят на SpaceX Илон Мъск заяви, че нито той, нито семейството му, ще си поставят ваксина срещу Covid-19, дори тя да е лесно достъпна. Темата за коронавируса бе основната, по която говореше 49-годишният милиардер в подкаста "Sway" на Ню Йорк Таймс.

"Нито аз съм изложен на риск, нито децата ми", каза Мъск пред водещата Кара Суишър за обосновката, която стои зад решението му.

Главният изпълнителен директор на Tesla обяви карантината в САЩ като "ситуация без печеливши", която "намали вярата ми в човечеството".

Мерките против Covid-19 не бяха особено строги в Америка, но в един момент доведоха до временното затваряне на заводи с множество работници. Фабриката на Tesla в Щатите също трябваше да преустанови временно работа, което разгневи Мъск.

Преди време милиардерът нарече мерките "неетични" и ги сравни с с поставянето под домашен арест.

Според Мъск това, което е трябвало да се направи, е всеки рисков гражданин да бъде поставен под индивидуална карантина.

От подкаста "Sway" коментираха, че именно заради неспазване на мерките в САЩ са починали хиляди.

"Всички умират накрая", отвърна Мъск.

За да подчертае предполагаемата нелепост на карантините, Мъск се похвали, че SpaceX "не е преставал да работи и за ден" през цялата пандемия.

"Имахме разрешение, защото вършихме работа свързана с националната ни сигурност", каза той. "Изпратихме астронавти до космическата станция и обратно", допълни Мъск. Освен това SpaceX е един от най-важните доставчици на ракети за мисиите по изстрелване на шпионски и комуникационни сателити на Пентагона.

Мъск реши да говори и за Бил Гейтс, който го разкритикува през март, наричайки подхода му глупав.

"Гейтс каза нещо за мен, без да знае какво правя. Добре бе, тъпак, ние всъщност правим оборудване за CureVac, тази компания за ваксини, в която си инвестирал самия ти", заяви Мъск.

По време на интервю за CNBC през юли, основателят на Microsoft заяви, че Мъск не знае много за ваксините и заяви, че се надява главата на SpaceX "да не се бърка в области, в които не е замесен твърде много".

Що се отнася до Мъск последният му голям проект също е свързан с медицината. Става дума за компанията Neuralink, която планира да поставя чипове в мозъка на хора, за да подобри умствените им възможности, съчетавайки ги със способностите на изкуствения интелект.

Според Мъск сливането между човек и компютър ще ни спаси като вид.