По време на връчването на наградите Axel-Springer в Берлин, създателят на SpaceX - Илон Мъск, държа реч, в която сподели оптимизма си за превръщането на човечеството в космически вид.

Милиардерът заяви, че е убеден, че изпращането на първите хора на Марс ще стане през 2026 година, като има малък шанс това да се слуи дори две години по-рано през 2024 г.

Що се отнася до първата мисия на SpaceX към Червената планета, то тя ще потегли през 2022 г., но без хора на борда си.

В основата на плана за колонизация на Марс стои космическият кораб Starship и версията му Super Heavy. Това ще е най-голямата ракета създавана някога, като тя ще е способна да транспортира цели 100 човека до Марс. Ракетата ще може да се презарежда в космоса и да се използва многократно. Почти е сигурно, че SpaceX ще изпревари НАСА по пътя към Червената планета.

За задвижването на Starship и Super Heavy ще отговаря ракетния двигател Raptor. Ракетата Super Heavy ще има 31 броя от него, а космическия кораб Starship - 7 броя. Прототипът Starhopper вече бе тестван с 1 брой от новия ракетен двигател, като ще има тестове и с 3 агрегата.

Raptor използва за гориво течен метан и течен кислород. Това решение е избрано от Мъск не само по икономически причини, но и защото на Марс има метан, който може да бъде превърнат в ракетно гориво от бъдещите колонисти.

Двигателят е около 2 пъти по-мощен от ракетния агрегат Merlin 1D, използван във Falcon-9. Метановият Raptor ще може да се използва многократно, а за сега тестовете на SpaceX вървят по план и са успешни.

За сега тестовете на прототипите на Starship са сравнително успешни, като предстои и тестов полет на голяма височина. Въпреки това Мъск е известен с това, че си прави твърде оптимистични планове. Ако се пресметнат възможните технологични забавяния, то най-вероятно милиардерът ще прати хора на Марс през 2030 година или малко след това.