Иран представи днес мобилна система за противоракетна отбрана домашно производство, предаде Ройтерс, като се позова на официални медии.

Държавната телевизия показа президента Хасан Рохани на церемонията по представянето на системата с голям обсег "Бавар-373" ("Вяра-373") с ракети земя-въздух. "Бавар-373" бе определена от ирански медии като конкурент на руската С-300. Някои анализатори смятат, че системата е копие на руското ПВО - С-300.

Вижте как изглежда "Бавар-373" >> >> >>

Новата система бе представена в иранския Ден на националната отбранителна промишленост. Иран създаде голяма оръжейна индустрия в условия на международни санкции и ембарго, които му забраняват да внася много оръжия, отбелязва Ройтерс.

Западни военни анализатори твърдят, че Иран често преувеличава възможностите на своите оръжия. Опасенията за иранската програма за балистични ракети с голям обсег обаче допринесоха за решението на Съединените щати да се оттеглят от международното споразумение за иранската ядрена програма от 2015 г.

Новата иранска система за противоракетна програма бе представена на фона на засиленото напрежение със САЩ.

През юни Иран свали американски безпилотен военен разузнавателен самолет в Персийския залив с ракета земя-въздух. Иран увери, че дронът е летял над негова територия, но САЩ казаха, че той се е намирал в международното въздушно пространство, припомня Ройтерс.