По време на войната във Виетнам флотът на САЩ разбира, че самолетите му са по-малко маневрени и бързи спрямо новите си съветски съперници. Така в средата на 60-те години на миналия век Пентагонът стартира програмата VFAX. Целта й е да създаде самолет, който не просто да замени F-4 Phantom II, но да предостави качествено нови възможности на палубната авиация на Вашингтон.

Така се ражда F-14 Tomcat. Първият полет изтребителят осъществява на 21 декември 1970 г. Той има сменяема геометрия на крилата, висока маневреност и максимална скорост от 2 485 км/ч. Бойният обсег е 930 километра с пълно въоръжение, като максималното му тегло е 6 600 кг. Самолетът има 10 пилона за закачане на бомби и ракети.

Вижте как изглежда F-14 Tomcat >> >> >>

Паралелно с програмата Пентагонът разработва и ракетата AIM-54 Phoenix. Тя е специално предназначена за F-14 и се характеризира с мощна бойна глава и голяма далекобойност. Мишените й са във въздуха, а обсегът 190 км.

Първоначално самолетът е предназначен единствено за САЩ, като той е приет на въоръжение през 1974 година и пенсиониран през 2006 година. В годината на неговото приемане Иран прави поръчка за 80 бройки F-14 и 714 ракети AIM-54 Phoenix.

По това време на власт в Иран е светският режим на шах Пахлави. Първият F-14 пристига в Иран през януари 1976 година, а обучението на ирански пилоти в САЩ започва още по-рано.

През 1979 година династията Пахлави е свалена в следствие на Ислямската революция обхванала страната. От важен съюзник на Вашингтон Иран се превръща в непримирим враг. Техеран се оказва въоръжен и с едни от най-модерните американски бойни системи, съществуващи по това време.

Само година след Ислямската революция в Иран започва Ирано-иракската война, стартирана от Садам Хюсеин. Именно там е и първото бойно кръщене на F-14. Самолетът се доказва като доста по-способен от съветските си конкуренти.

Най-успешният пилот на F-14 в света също не е американец, а иранец. Джалил Занди сваля 11 иракски самолета по време на войната между Иран и Ирак. Занди успява да запише победа над четири МиГ-23, два Су-22, два МиГ-21 и три Mirage F1.

Към днешна дата Иран разполага с 41 бройки от F-14. През 2013 година страната успява да създаде копие на ракетата AIM-54 Phoenix, наречено Fakour-90. Той е с по-малък обсег и малко по-лоши характеристики, но позволява на F-14 да остане един от най-добрите самолети във ВВС на Иран. Машината се използва за охрана на стратегически обекти, свързани с ядрената промишленост на ислямската република.