Превземането на Афганистан от талибаните, случило се рекордно бързо след изтеглянето на САЩ от страната се превърна в една от най-обсъжданите новини.

Видеа от страната разкриха, че в ръцете на талибаните са попаднали оръжия за десетки милиарди долари, купени от Вашингтон за армията на Афганистан. Последната обаче не оказа съпротива на талибаните и те се сдобиха с внушителен арсенал.

Наред с голямото количество бронирана техника, новата власт в Кабул се сдоби с внушителен авио парк. Той обаче е много по-различен от очакваната представа за ВВС. За сравнение, въздушните сили на България оперират с малко на брой реактиви самолети - МиГ-29 и Су-25, като скоро се очакват и първите F-16. Бойната авиация на талибаните обаче е съставена изключително от витлови машини.

САЩ предвидливо са купували голямо количество леки самолети с щурмови възможности и хеликоптери. Те са много удачни за ползване в асиметричен граждански конфликт и за извършването на бойни операции в Афганистан, но трудно могат да се използват за нападение на друга страна.

Ето как изглеждат най-мощните оръжия във ВВС на талибаните >> >> >>

Lockheed C-130 Hercules

Lockheed C-130 Hercules

Снимка: Wikimedia

Това е един от най-добрите транспортни самолети, създавани някога. Разрачотен в началото на 50-те години на миналия век, C-130 Hercules продължава да лети във ВВС на САЩ, Канада, Франция и други развити страни. Причината за това се крие във високата надеждност и евтина поддръжка.

Самолетът може да превозва около 100 бойци или около 60 парашутиста, както и бронирани машини. Максималната скорост е 590 км/ч, а обсегът - 3 800 км.

C-130 Hercules се задвижва от 4 витлови двигателя. По време на войната във Виетнам САЩ са използвали самолета и в ролята му на бомбардировач. C-130 Hercules може да носи 4 500 килограма бомби.

А-29 Super Tucano

А-29 Super Tucano

Снимка: Wikimedia

Това е най-модерният турбо-витлов щурмови самолет. Той е създаден в началото на този век и се отличава с възможностите си изстрелва умни ракети и управляеми бомби.

Максималната скорост е 590 км/ч, а обсегът 1330 км. Освен ракетите и бомбите, които могат да се монтират на пилоните под крилата, самолетът има две картечници. Има и версия с автоматично 20-милиметрово оръдие.

А-29 Super Tucano се използва редовно за извършване на бойни мисии при граждански войни и конфликти с нисък интензитет. Самолетът представлява най-евтината платформа за изстрелване на модерно въоръжение.

UH-60A+ Black Hawk

UH-60A+ Black Hawk

Снимка: Wikimedia

Това е американски двумоторен военно-транспортен вертолет. . Вертолетът е в състояние да пренася до 11 въоръжени войници едновременно, до 1170 кг вътрешен или 4050 кг външен товар. "Блек Хоук" може да изпълнява широк спектър от бойни задачи, като медицинска евакуация, радиоелектронна борба, и тактически превоз на войници. Възможно е и да пренесе 105-милиметрова гаубица М102 с 30 снаряда и 4-членния ѝ екип. Вертолетът е снабден със сложна авионика и GPS-системи. 

UH-60 може да бъде оборудван и с малки криле, които се добавят в случай на нужда от допълнително въоръжение или горивни резервоари.

Базовата конфигурация на тези криле е способна да пренася до 4500 кг въоръжение.

UH-60 има максимална скорост от 294 км/ч и обсег от 590 километра.

Талибаните обаче разполагат най-вече със стандартната транспортна версия.

Ми-17

Ми-17

Снимка: Wikimedia

Този съветски хеликоптер е специално разработен от СССР за съветската война в Афганистан. Двигателите са оборудвани с прахозащитни устройства, а тялото е с подсилени греди за по-голямо натоварване и, съответно, товароподемност.

Вертолетът може да превозва 30 войници или 5 000 килограма оборудване. Той е изключително здрав и надежден, а освен това лесно може да се трансформира от транспортен в боен.

Ми-17 може да се използва за пренасяне и пускане на по-примитивни бомби. На него могат да се монтират и голямо калибрени картечници. Съществуват версии с неуправляеми ракети, както и такива със специални управляеми анти-танкови муниции.

Ми-17 има максимална скорост от 280 км/ч и обсег от 500 километра.

Доказателство за качествата на машината е, че именно САЩ я поръчват и използват по време на войната в Афганистан.