Китай за първи път разкри подробности за плана си да прати хора на Луната. Ако мисията е успешна, Китай ще стане едва втората страна след САЩ, постигнала това, пише South China Morning Post.

Китай ще използва процеса на среща в лунна орбита (LOR). Това прави мисията подобна на "Аполо" на НАСА.

Но за разлика от "Аполо", която използва една ракета, за да пренесе както лунния модул, така и командния космически кораб в лунна орбита, Китай ще ги изпрати на борда на две отделни ракети.

Джан Хайлян, заместник-главен инженер в Инженерния отдел на Китайската космическа агенция, каза, че апаратът за кацане на Луната и космическият кораб с екипаж ще бъдат изпратени отделно за среща и скачване в орбита, съобщи държавната телевизия CCTV в сряда.

След това астронавтите ще се преместят от командния космически кораб в апарата за кацане на Луната и ще се спуснат до лунната повърхност.

След извършване на научни изследвания и събиране на проби, екипажът ще се качи отново на спускаемия модул, за да се изкачи до лунната орбита, където ще се срещне и ще се скачи с командния космически кораб за обратното пътуване до Земята.

Китайски изследователи разработват тежката ракета носител Long March 10, ново поколение пилотиран космически кораб, лунен спускаем апарат и лунен роувър.

Свръх-тежката ракета Long March 10 ще е висока около 90 метра. Първата й степен ще има 7 ракетни двигателя YF-100K. Тя ще е подпомогната от два бустера, като всеки от тях също ще е с по 7 двигателя YF-100K. Горивото ще е смес от течен кислород и керосин.

Ракетата ще има втора и трета степен, които ще разчитат на същия двигател. Той успешно се ползва от 2015 година и е считан за доста добър избор от Китайската космическа агенция.

Long March 10 ще наподобява визуално Falcon Heavy на SpaceX, като ще бъде с около 20 метра по-висока. Ракетата ще може да извежда 70 000 килограма полезен товар на ниска околоземна орбита, което е с около 8 тона повече от възможностите на Falcon Heavy. Това обаче е с около 25 тона по-малко от новата лунна ракета на НАСА - SLS.

Това е причината за мисията да са нужни две изстрелвания. Използването на две ракети ще позволи апаратите да са по-просторни и по-подходящи за разработваните експерименти.

Процесът, описан от Джан в презентация на форума, беше до голяма степен очакван, след като беше възприет от програмата Аполо през 60-те и 70-те години на миналия век, тъй като това е най-икономичният начин за изпращане на хора на двупосочно пътуване до Луната.

Процесът позволява максимално спестяване на полезен товар, тъй като по-големият команден и обслужващ космически кораб остава в орбита. Спускаемият модул се изхвърля след прехвърлянето на екипажа и полезния товар.

Китайската космическа агенция си сътрудничи с руската Роскосмос за изграждането на съвместна лунна база до средата на 2030 г.

Тази станция обаче не е залегнала в плановете на Пекин да прати хора на земния спътник.

Китай ще изпрати трима астронавти за мисията за кацане на Луната през 2030 година. Двама от тях ще пътуват със спускаемия модул, за да стъпят на Луната, докато третият ще пилотира командния и обслужващ космически кораб в лунна орбита.

Пекин има амбициите да изгради база за постоянно обитаване на Луната. Тя ще разчита на строителен 3D принтер. Преди изграждането й, азиатската страна ще създаде и лунен GPS.

Крайната цел на Китай обаче е много по-амбициозна. Пекин иска да използва базата си на Луната, за да победи САЩ  надпреварата към Марс.

САЩ планират да се завърнат на Луната няколко години по-рано - през 2025 или 2026 г. И двете мисии ще са насочени към богатия на ресурси южен полюс на земния спътник.