Отбор тайконавти тренира за четири пилотирани мисии тази година до постоянната китайска орбитална космическа станция, съобщи Асошиейтед прес.

Основният модул на станцията, наречен "Тянхъ", може да бъде изстрелян още следващия месец. Това ще е първата от 11 мисии за завършване на станцията до края на 2022 г. Два други модула ще бъдат изстреляни по-късно, заедно с четири товарни кораба "Тянчжоу", и четирите пилотирани мисии.

За пилотираните мисии тренират 12 тайконавти. Сред тях са и ветерани, летели досега с корабите "Шънчжоу". В отбора има и жени.

В основния модул ще живеят до трима души едновременно. Той има люкове за скачване с научни модули на по-късен етап.

Китай вече изведе в космоса две по-малки експериментални космически станции за изпитания на технологията за скачване и поддържане на живот. Когато бъде завършена космическата станция, тайконавтите ще могат да живеят в нея до шест месеца, подобно на международната космическа станция.

Китайската космическа станция би трябвало да работи 15 години и вероятно ще надживее Международната космическа станция.

Международната космическа станция се поддържа от САЩ, Русия, Япония, Европа, Канада и др. Китай не участва, отчасти по настояване на САЩ, които се опасяват да споделят технологични постижения заради свързаността на китайската космическа програма с военните.

Първият тайконавт летя на околоземна орбита през 2003 г. През 2019 г. Китай спусна роувър на малко изследваната далечна страна на Луната. Друг космически апарат "Тянвън-1" е на орбита над Марс в очакване да спусне роувър на червената планета следващите месеци. При успех, Китай ще стане едва втората държава след САЩ с успешно кацане на Марс.

Китай роботи също върху възвръщаем космически самолет и планира пилотирана мисия и евентуално постоянна изследователска станция на Луната.