Мисията Hope ("Надежда") е в орбита около Марс на 9 февруари 2021 г. Тя включва сателит в орбита, който принадлежи на космическа агенция на Обединените арабски емирства.

Арабската страна публикува кадри от своята марсианска мисия, на които се виждат облаците в тънката атмосфера на Марс. Освен това най-големият каньон в Слънчевата система - Валес Маринери - често е пълен с мъгли.

Вижте снимките на Марс >> >> >>

Арабските учени са открили още, че Марс има много слаби полярни сияния, които са разположени неравномерно. Това е доказателство за наличието на слабо магнитно поле.

Сондата Hope проучва подробно атмосферните слоеве на Марс. Целта е данните да помогнат за разбирането на драстичните климатични промени на Червената планета.

Преди стотици милиони години на повърхността на Марс е имало големи водни басейни. Днес обаче течната вода не може да съществува на повърхността.

Учените искат да научат повече за това защо Марс губи своя водород и кислород в космоса и връзката между горните и долните нива на марсианската атмосфера.

Данните от сондата Hope също ще помогнат за моделирането на земната атмосфера и изучаването на нейната еволюция в продължение на милиони години.