Американското космическо ведомство възнамерява да закупи две места за свои астронавти на борда на руските космически кораби "Союз" за полет до Международната космическа станция - МКС, предаде ТАСС.

Съответната заявка НАСА публикува на портала за държавни закупки на САЩ.

"НАСА възнамерява да сключи договор с държавната корпорация "Роскосмос" за две места в кораби "Союз" и съответните услуги за МКС", се казва в текста на заявката. Полетът на единия член на екипажа е предвиден за есента на 2020 година, а на втория през пролетта на 2021 година".

Официалният представител на НАСА, занимаващ се с въпросите на МКС Гари Джордан съобщи на 19 ноември, че американското космическо ведомство възнамерява да закупи допълнителни места на корабите "Союз", но без да уточни количеството им.

Цената на 1 място е около 85 милиона долара - повече от изстрелването на цялата ракета. През 2018 г. цената бе 81 милиона долара, а за 2017 г. - 75 милиона долара. НАСА е инвестирала 2.6 милиарда в SpaceX и 4.2 милиарда долара в Boeing за направата на собствени американски космически кораби. Те ще направят първите си пилотирани полети до МКС през 2020 година.

Последната пилотирана мисия, стартирала от САЩ бе през 8 юли 2011 година. От тогава НАСА редовно ползва услугите на Роскосмос. Руснаците от своя страна драстично увеличиха цените след санкциите през 2014 година.