Когато настъпи времето, в което Международната космическа станция (МКС) трябва да бъде пенсионирана, тя най-вероятно ще бъде унищожена. НАСА обаче не смята да създава нова.

Американската космическа агенция иска да спести пари, като потърси орбитална станция под наем от частни компании. Тя дори предлага до 400 милиона щ. долара за най-добрите предложения.

Дори и с тази голяма награда, агенцията очаква да спестява около 1 милиард щ. долара годишно, които ще може да инвестира в нови мисии. Това представлява значителна промяна в приоритетите на НАСА, ориентирани към частните космически технологии.

Докато Американската космическа агенция отдавна се смята за световен лидер в космическата индустрия, тя вече няма интерес да купува или изгражда цяла собствена космическа станция.

За тази цел в бъдеще научната организация не планира да поема цялата сметка за развитието на всяка нова космическа станция, обяви директорът на агенцията за търговски космически полети Фил Макалистър. Той каза пред CNBC, че "НАСА вече ще плаща на други компании само за частите, от които се нуждае".